NOVE OPTUŽBE:

'Dok se branila Petrinja Gavrilović je otimao tvornicu'

26.02.2015 u 11:35

Bionic
Reading

Udruga bivših djelatnika Gavrilovića traži da Hrvatska izađe iz arbitražnog postupka u kojem se spori s Georgom Gavrilovićem za oko 500 nekretnina, s tim da vlasnik petrinjske mesne industrije još potražuje 300 milijuna eura odštete za izgubljenu dobit. Smatraju i da se mora ponoviti privatizacija poduzeća. 'Dok se branila Petrinja, Gavrilović je planirao otimačinu tvornice', čulo se na današnjoj konferencije za novinare

'Cijeli proces pretvorbe, stečaja i privatizacije tvrtke obmana je i kriminal!' istaknuo je Vladimir Demetrović, nekadašnji direktor Holdinga Gavrilović.

Bivši radnici tvrde kako imaju dokument koji dokazuje da je Georg Gavrilović odlučivao o sudbini tvrtke prije stečaja. Njegovo ime nalazi se na zapisniku sa sastanka održanog u Gospodarskoj komori 1. ožujka 1991. na kojem se govorilo o situaciji u Gavriloviću.


Za radnike je to još jedan dokaz malverzacija i političkog pogodovanja Georgu Gavriloviću

Prikazali su i snimke oslobađanja Petrinje 6. kolovoza 1995. na kojima se vidi netaknuta upravna zgrada tvornice. To po njima pobija tvrdnje državnih tijela kako je arhiva poduzeća uništena prilikom povlačenja srpskih snaga te da se zbog toga ne može napraviti točna početna stečajna bilanca.

Gavrilović je, tvrdi Demetrović, preko svoje tvrtke iz Kalifornije blokirao svu imovinu koja ima veze s tvrtkom što je postao problem čitave Petrinje. Imovina koju potražuje obuhvaća škole, parkirališta, ulaz u grad, čitavo naselje Sajmište i ogromne površine ostalog gradskog zemljišta.

Gavrilovićeva sestra Marijana početkom ovoga mjeseca pokrenula je novi postupak za povrat imovine nakon što joj je prvi odbačen kao neuredan, naveo je Demetrović.

Uza sve to, Petrinja i Sisačko-moslavačka županija sve donedavno subvencionirale su kredite tvornice Gavrilović što je grad mjesečno koštalo 20.000 kuna. 'To je vrhunac bezobrazluka!' rekao je Demetrović.

Bivši radnici traže da Hrvatska zaštiti svoju imovinu i na prostoru republika bivše Jugoslavije, a naročito u Srbiji i BiH gdje je, tvrde, u tijeku neovlaštena prodaja Georga Gavrilovića.

Podsjetimo, u studenom prošle godine USKOK je pokrenuo istragu nad Gavrilovićem jer ga sumnjiče da je novcem namijenjenim za obranu Hrvatske kupio petrinjsku tvrtku u čemu mu je navodno pomogao tadašnji ministar financija Jozo Martinović