VELIK RIZIK

Zadro: 'Neka uz Božju pomoć spasim Dalmacijavino!'

24.02.2015 u 11:52

Bionic
Reading

Spasitelj Dalmacijavina Marinko Zadro kaže kako je kupovinom splitske tvrtke ušao u velik rizik, ali je uvjeren u njezin opstanak. Tvornica vina, žestica i sokova stara je gotovo 70 godina, s tim da se zadnjih nekoliko desetljeća, ističe Zadro, ništa ozbiljno nije radilo

'Vrijeme kao da je stalo za Dalmacijavino. Ima nekoliko brendova koji su vrijedni i koji mogu opstati na tržištu, ali ne u ovim uvjetima. Proizvodnju je nužno preseliti na bolju lokaciju te osloboditi prostor na Stinicama za nešto drugo', rekao je za tportal Zadro.

Novi gazda Dalmacijavina početkom tjedna je posjetio tvornicu. Za Slobodnu Dalmaciju je rekao kako je nabolje da se proizvodnja vina preseli u Drniš, u kojem su vinogradi, a da se u Dugopolju otvori moderni pogon za proizvodnju žestokih pića. Najpoznatiji brend Pipi preselio bi u Hercegovinu, u kojoj ima pivovaru.


'Pipi je super, no mora imati bolju vodu, ambalažu i reklamu. U Grudama imam pet svojih izvora vode i praznu liniju na kojoj se prije proizvodila Cockta', rekao je Zadro za Slobodnu.

Na naš upit koliko planira uložiti u modernizaciju Dalmacijavina i hoće li biti posla za sve radnike, a trenutno ih je 260, odgovorio je kako još ne može govoriti o konkretnim iznosima i planovima.

'Mora se odmah krenuti s agresivnijom prodajom. To je prvi korak. Stečajni upravitelj za to nije imao interesa. U postojećim uvjetima mora se bolje raditi i stvarati. Za to vrijeme napravit ćemo detaljan projekt kako to postaviti na zdrave noge', istaknuo je Zadro.

Priznaje kako je u kupnju splitske tvornice kojoj je prijetila likvidacija ušao vođen velikim dijelom emocijama.

'Više od 30 godina radim s Dalmacijavinom. Žao bi mi bilo da nestane. Tako sam samog sebe doveo u sretnu situaciju', našalio se Zadro dodajući kako je svjestan da je ušao u veliki rizik.

'To je sigurno najveća opasnost za mene danas. Neka uz Božju pomoć sve bude dobro', rekao je Zadro.

Njegovo poduzeće Oštrc, preko kojeg je ušao u priču s Dalmacijavinom, još uvijek nije i formalni vlasnik splitske tvornice. Zadro je zasad platio samo jamčevinu od milijun kuna, a u narednih dva mjeseca mora uplatiti kupoprodajnu cijenu od 70,5 milijuna kuna.

Za Slobodnu Dalmaciju je rekao kako će do novca doći putem kredita za koji će založiti imovinu svoje pivovare u Grudama.

Dalmacijavino se počelo prodavati u kolovozu 2013, a početna mu je cijena bila 281 milijun kuna.

Osim 67.000 četvornih metara skladišno-proizvodnog prostora u Sjevernoj luci, Zadro će postati vlasnik vinarija u Jelsi i Starom Gradu te zemljišta u Vrbanju na Hvaru, a kao dio ponude bila je i drniška tvornica kvasine, vinogradi i poslovni prostor te skladište u Velikoj Gorici, Vukovaru, Rijeci i Zadru.

Prije dvije godine brend Pipi procijenjen je na osam milijuna kuna, a brend Dalmacijavino na 30 milijuna.

Zadro je većinski vlasnik Viro grupe, a ona u svom sastavu ima šećerane: virovitički Viro i osiječka Sladorana. Viro grupa je dosad bila strateški partner Dalmacijavina. Upravo je zahvaljujući njihovoj isporuci šećera ponovno pokrenuta proizvodnja 2012.