DRUŽENJE S INVESTITORIMA

U Podravci se ne boje ruskog tržišta i nastavljaju ambiciozno

28.11.2014 u 10:25

Bionic
Reading

Uprava Podravke na jučerašnjem je sastanku s investitorima predstavila rezultate procesa restrukturiranja kompanije te poslovne rezultate za prvih devet mjeseci

Izdvojene su glavne poteškoće s kojima se suočio novi menadžment postavljen 2012. Tadašnji neprofitabilni poslovni segmenti, poput mesa, smrznute hrane i pekara, ukinuti su, a taj proces za posao s pićima još traje.

Iako za ovaj segment trenutno ne postoji velik interes potencijalnih kupaca, Podravkini menadžeri tvrde da bi netko tko bi ga sada kupio mogao ostvariti dobit od oko milijun kuna.

U procesu restrukturiranja fokus je na poboljšanju niske produktivnosti radne snage smanjivanjem broja zaposlenih i strukturnim promjenama, poput zapošljavanja mladih.

Podravkini menadžeri požalili su se da je ranije poslovanje bilo pritisnuto lošim odlukama, što je znalo rezultirati godišnjim otpisima vrijednosti i do sedam milijuna eura. Međutim toga nema ove godine, što menadžment smatra pokazateljem usmjeravanja na akvizicije s dodanom vrijednošću.

Investitore je zanimalo poslovanje u Rusiji, na što je odgovoreno kako je jedan od razloga za pad prodaje u prvom polugodištu smanjenje izloženosti distributerima na ruskom tržištu zbog pada rublje.

Na to su se odlučili zbog skupog hedginga i dugačkih rokova plaćanja (120 dana). Ipak, u drugom polugodištu opet povećavaju izloženost Rusiji, očekujući da će time kompenzirati pad prodaje iz prvog polugodišta.

Zbog ograničenog potencijala rasta u regiji kompanija razmatra akvizicije prehrambenih i farmaceutskih kompanija i nada se rastu prvenstveno u srednjoj Europi i Rusiji.

Za financiranje planiraju koristiti izdavanje novih dionica ako bude interesa investitora, a nije isključena ni emisija obveznica.