ČUDNA PRIČA IZ PETROKEMIJE

Klaus: Marčinko nam je izazvao tisuće problema

06.11.2014 u 12:50

Bionic
Reading

Uz sve probleme s poslovanjem, kutinsku Petrokemiju sad još trese afera oko naprasnog odlaska Dragana Marčinka s mjesta predsjednika uprave. Bez da je o tome obavijestio svoje kolege u vodstvu tvrtke i nadzorni odbor, Marčinko je medijima potvrdio svoje povlačenje. Isto tako, bez ikakve službene odluke, već se zna i njegov nasljednik. Radi se o Nenadu Zečeviću, dosadašnjem članu uprave zaduženom za proizvodnju i održavanje

O čudnoj situaciji u vrhuški kompanije te o daljnjoj perspektivi kutinskog diva čiji opstanak ovisi o pronalasku strateškog partnera razgovarali smo sa Željkom Klausom, članom Nadzornog odbora i glavnim sindikalistom, za kojeg će mnogi reći da je među najutjecajnijim ljudima u Petrokemiji.

Kako je moguće da predsjednik uprave otiđe a da o tome ne obavijesti druge članove uprave i Nadzorni odbor?

Iako sam član Nadzornog odbora, ni ja nisam znao ništa o tome. Najavljivanjem ostavke Marčinko je izazvao tisuće problema. Kad ne zna odraditi ni to što treba.

Koja je Vaša ocjena njegovog rada u Petrokemiji? Obrazlažući svoju odluku, rekao je da je svoj dio posla odradio?

Na šefovanje Marčinka s Petrokemijom nemam komentara. Imat ću ga kad dođe vrijeme. Čovjeku želim sve najbolje. Nemojte iz ovoga izvlačiti nekakav zaključak. Ova tvrtka treba ljude koji će raditi, naglašavam raditi, 12 do 16 sati dnevno.

Kakvo je Vaše mišljenje o njegovom mogućem nasljedniku Nenadu Zečeviću?

Radi se zasigurno o najjačoj stručnoj osobi kad je riječ o proizvodnji gnojiva u Hrvatskoj. On nema nikakvu političku pozadinu. Mi bismo bili zadovoljni ako on dođe na čelo jer bi konačno struka vodila Petrokemiju.

Može se čuti kako je Zečević blizak s Vama?

To mi je smiješno. Zečević radi u Petrokemiji, ja radim u Petrokemiji. Blizak sam s njim ili daleko koliko i s ostalim direktorima u tvrtki. On je Kutinjanin, prošao je cijelu Petrokemiju i vrhunski je stručnjak. Sindikat je uvijek podupirao struku, ali nažalost često su nam gurali svašta. Došla nam je voda do grla i nama su potrebni stručni ljudi. Treba se prestati igrati s ovom tvrtkom.

Za Zečevića se priča da je samo prijelazno rješenje?

Mi smo pred trećim krugom dokapitalizacije. Netko tko uđe s novcem postat će vlasnik 37-39 posto tvrtke i sigurno će imati neke želje. Ali država će i dalje biti značajan vlasnik. Jednostavno, vlasnici će se morati dogovoriti. Nadam se da će taj netko tko bude ušao u Petrokemiju voditi računa o struci.

Kakva je perspektiva Petrokemije? Ako je suditi prema službenim informacijama, slab je interes investitora?

Petrokemija sigurno ima perspektivu. Govorimo o tvrtki koja preko 50 posto svoje proizvodnje izvozi na zapadnoeuropska tržišta. Nalazi se o zemlji koja se hvali, osim da je turistička, da je i poljoprivredna. Mora se samo još poraditi na cijeni plina, i još nekim stvarima i tvrtka sigurno ima budućnost. Da nismo godinama, da ne kažem desetljećima, plaćali 30 posto skuplji plin od konkurencije, pitanje je kako bismo danas razgovarali.

Znači, interes postoji. Konkretno o kojim se investitorima radi?

Ne mogu govoriti o konkretnim imenima. Interes postoji, i to vrlo ozbiljan. Ali to je nešto što mora vlasnik odnosno Vlada odraditi. Mi smo proveli plan restrukturiranja. Smanjili smo broj ljudi na jedan korektan način. Sindikat je u to uložio jako mnogo truda. Mi ćemo proces pronalaska partnera pratiti, u njemu ćemo i sudjelovati, ne na način da mi nešto određujemo, već da se upoznamo što taj potencijalni ulagač želi. Naš je temeljni zadatak taj da zaštitimo radnike i osiguramo plaće.