TDR U PADU, ALI DRUGI VUKU

Strašan rast prihoda i dobiti Adrisa

31.10.2014 u 15:32

Bionic
Reading

Adris grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila dobit prije poreza od 588 milijuna kuna, što je rast od 20,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi

Dobit nakon oporezivanja iznosi 517,3 milijuna kuna i veća je za 33 posto.

U prvih devet mjeseci ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 3,9 milijardi kuna, što je rast od 57,7 posto. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 3,3 milijardi kuna i bilježe rast od 49,6 posto.

Prihodi od prodaje u inozemstvu porasli su za 9,7 posto (s inozemnim podružnicama CO 21,9) i iznose 1,33 milijarde kuna, navodi se u priopćenju.

Ukupni rashodi Adris grupe u prvih devet mjeseci ove godine dosegnuli su 3,35 milijardi kuna, što je porast od 66 posto prema istom razdoblju lani.

Iz Adrisa ističu kako je u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem TDR ostvario devet posto manju prodaju, uz prosječan pad ukupne cigaretne potrošnje na regionalnim tržištima od desetak posto.

I nadalje je prisutan snažan pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima pa se primjerice u posljednjih šest godina udio najnižeg cjenovnog segmenta u Hrvatskoj udvostručio, dok je u susjednoj BiH povećan čak četiri puta. Prisutan je i snažan trend rasta potrošnje rezanih duhana na hrvatskome i regionalnim tržištima, pri čemu je udio u potrošnji dostigao prosječno 15 posto. Prije tri godine ovaj tržišni segment gotovo da i nije postojao, napominju iz Adrisa.

U turističkom dijelu poslovanja Adris grupe ostvareno je 2,88 milijuna noćenja, što je na prošlogodišnjoj razini. Ostvareno je povećanje prosječne cijene noćenja od pet posto, ponajprije zbog investicija i povećanja udjela izravnih kanala prodaje. Trenutni booking potvrđuje zadržavanje dosadašnjih trendova do kraja godine, navodi se dalje u priopćenju.

U rujnu ove godine Adrisova turistička tvrtka Maistra potpisala je ugovor s Atlantskom plovidbom, kojim postaje vlasnikom 81,6 posto hotela Hilton Imperial u Dubrovniku, podsjećaju iz Adrisa.

Tvrtka Cromaris je u prvih devet mjeseci ostvarila 52 posto veću prodaju nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Izvoz je porastao za 50 posto, od čega najviše na talijanskom tržištu, ujedno i najvećem tržištu orade i brancina u Europi. Trenutno Cromaris izvozi gotovo tri četvrtine svoje ukupne prodaje. Uz snažan rast količinske prodaje, ostvaren je i rast prodajnih cijena od 10 posto.

U tijeku je investicija u potpunu rekonstrukciju mrjestilišta i izgradnju sustava predrasta, vrijedna gotovo 150 milijuna kuna. Time je omogućen brz i kontroliran rast i razvoj tvrtke, skraćuje se trajanje proizvodnog ciklusa te troškovi proizvodnje. Ova investicija ujedno svrstava Cromaris u red razvijenih tehnoloških tvrtki, navodi se u priopćenju.

Također se ističe kako je nakon kupnje 39,7 posto dionica i održane glavne skupštine u travnju ove godine, Adris u rujnu dokapitalizirao Croatia osiguranje u iznosu od 840 milijuna kuna, čime je svoj vlasnički udio povećao na 66,03 posto.

Uplaćena sredstva omogućit će brže i učinkovitije restrukturiranje tvrtke te rast i razvoj, kako bi CO zadržao i ojačao poziciju tržišnog lidera u Hrvatskoj i pripremio se za snažniji tržišni iskorak u regiji.