POSLOVANJE AGROKOROVIH TVRTKI

Poplave i kiše kumovale Ledu, prodano osam posto manje sladoleda

31.10.2014 u 11:48

Bionic
Reading

Agrokorove kompanije izlistane na Zagrebačkoj burzi – Jamnica, Ledo, Zvijezda, Tisak, Belje, PIK Vinkovci i Vupik – objavile su devetomjesečne rezultate. Iako je nakon preuzimanja Mercatora, a izlaskom Konzuma sa Zagrebačke burze lani sada već riječ o manjem dijelu koncerna Ivice Todorića, i dalje se radi o velikim brojkama: sedam je kompanija tijekom devet mjeseci ostvarilo prihod od prodaje od blizu osam milijardi kuna

I dok najveći proizvođač vode u regiji – Jamnica, ima dobar rezultat s rastom prihoda od prodaje od 4,32 posto (1,3 milijarde kuna) te uz skok neto dobiti od 12,77 posto (167 milijuna kuna), rezultati Leda su razočaravajući.

Ledo je, što se već dalo naslutiti i nakon polugodišnjih rezultata, skrenuo s putanje višegodišnjeg uspješnog trenda poslovanja koji ima posljednjih desetak godina i više. Kompanija tako bilježi prihoda od prodaje 4,5 posto (1,7 milijardi kuna) te neto dobiti 8,2 posto (206 milijuna kuna). Valja ipak naglasiti da je to i dalje jedan od najvećih profita među više od 50 Agrokorovih kompanija.

Iako valja čekati konačan godišnji rezultat Leda, pitanje je hoće li se on poboljšati. Naime, u izvještaju o poslovanju tijekom tri kvartala naglašava se da je u fokusu Ledo grupe sladoledni biznis (uz smrznutu hranu itd.), no alarmantno je to da je upravo njegova prodaja pala čak osam posto.

'Razlog tome padu loši su vremenski uvjeti, pogoršani teškim poplavama koje su najviše pogodile Srbiju i BiH, no također i loša ekonomska situacija i pad kupovne moći u BiH', navode iz Uprave Leda. Sladoled ima najveći udio u ukupnom prihodu Leda (51 posto), no to je blago smanjenje u odnosu na isto razdoblje lani, a u obrazloženju uprave navodi se da je to utjecalo na profitabilnost grupe.

Ledo je inače tijekom ljetnih mjeseci bio pod povećalom investicijske javnosti zbog neslužbenih informacija o prodaji Podravci za što je bio izabran i savjetnik (Zagrebačka banka). No u međuvremenu je dogovor o tome propao jer je Ivica Todorić navodno tražio 'privremenu' prodaju uz 'call opciju' kako bi kompaniju otkupio natrag, što se nije svidjelo podravkašima. Tako, zasad, Ledo ostaje pod kapom Agrokora.

Rezultati poslovanja Agrokorovih kompanija tijekom devet mjeseci:

Zvijezda nastavlja s lošim rezultatom kakav je zabilježila i tijekom prvog polugodišta: prihod je pao za više od 12 posto dok je neto dobit manja za čak 52 posto i iznosi mršavih 637 tisuća kuna. Kao razlog nižeg pada prihoda od prodaje u izvješću o poslovanju navode se 'niže prodajne cijene jestivog ulja'.

Najveća Agrokorova poljoprivredna tvrtka Belje ostvarila je odličan rast prihoda od čak 20 posto, a slično je bilo i u prvom polugodištu. No za razliku od tada iskazane dobiti od čak 45 milijuna kuna, ona je sada stanjena na samo 7,2 milijuna kuna. Belje tijekom ove godine usto prolazi proces dezinvestiranja pojedinih dijelova poslovanja: od mlinarskog do prijevozničkog biznisa, čija je prodaja također utjecala na rezultate tvrtke.

PIK Vinkovci
bilježe rast prihoda od čak 45 posto uz ogromnu dobit od 47 milijuna kuna, na što je najviše utjecala prodaja mlinarskog biznisa. Vupik pak bilježi pad prihoda od prodaje za tri posto uz gubitak od 16 milijuna kuna.

Najveći lanac kioska u državi Tisak zabilježio je pad prihoda veći od 12 posto, a pala mu je i dobit za 23 posto.

Inače, u koncernu Ivice Todorića trenutačno su sve snage usmjerene u uključivanje slovenskog trgovačkog lanca Mercatora u poslovanje grupe, a prehrambene tvrtke Agrokora sigurno ne moraju brinuti oko plasmana u sada daleko najvećoj maloprodajnoj mreži u regiji.

Agrokor će u 2014. ostvariti svoj povijesni rezultat poslovanja s blizu šest milijardi eura prihoda čime će se ubrojiti među vodeće kompanije Srednje Europe.