PRIHODI RASLI

Tečaj rublje i odluka HZZO-o srezali dobit Podravki

30.10.2014 u 17:22

Bionic
Reading

Grupa Podravka u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 81,9 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosila 97,3 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi

Iz Podravke u priopćenju objašnjavaju kako je značajan negativni utjecaj od 41 milijun kuna na neto dobit imala odluka HZZO-a o smanjenju cijena lijekova na recept, dok su negativne tečajne razlike umanjile neto dobit za dodatnih 21,5 milijuna kuna.

U prvih devet mjeseci ove godine prihodi od prodaje Grupe iznosili su 2,5 milijardi kuna i manji su nego u istom razdoblju lani za 3,2 posto.


Prihodi od prodaje strateškog poslovnog područja prehrana iznosili su 1,9 milijardi kuna, što je 3,6 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je farmaceutika ostvarila 574,2 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je pad za 1,8 posto.

No, iz Podravke u izvješću napominju kako su na prihode od prodaje negativno utjecale neto tečajne razlike, posebice od deprecijacije ruske rublje, te programi u restrukturiranju. Kompanija je, naime, u sklopu restrukturiranja krajem 2013. izašla iz neprofitabilnih segmenata svježeg mesa i zamrznute hrane, u travnju ove godine iz neprofitabilnog segmenta pekarstva, dok je segment pića klasificiran za prodaju te je smanjen opseg njegovog poslovanja. Izlaskom iz tih programa, odnosno njihovim restrukturiranjem, ostvareni prihodi od prodaje su u devet mjeseci ove godine manji za 88,1 milijun kuna u odnosu na isto lanjsko razdoblje, podatak je iz izvješća.

Iz koprivničke tvrtke također navode kako je strateški fokus kompanije na internacionalizaciju poslovanja rezultirao nastavkom rasta inozemnih tržišta od 3,6 posto, što je dovelo do uspješnog zadržavanja bruto marže na razini od 41,3 posto.

S obzirom na vrlo složenu situaciju na domaćem tržištu te prisutnu deflaciju, a jednako tako i slabiju kupovnu moć te samim time i potrošnju, donijeli smo odluku o snažnijem fokusiranju na inozemna tržišta što je rezultiralo povećanjem prihoda od 3,6 posto, ističe i predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić

Poremećaji na određenim tržištima poput nestabilnosti tečaja ruske rublje ili pak odluke HZZO-a o smanjenu cijena lijekova na recept, a na koje nismo imali nikakvog utjecaja, značajno su umanjili neto rezultat, kazao je.

'Stabilizacijom tečaja svakako će do izražaja doći svi napori koje ulažemo na inozemnim tržištima i prikazat će stvarno stanje naših aktivnosti. Pored toga, ozbiljno radimo na otvaranju novih tržišta, a vrlo skoro započet ćemo s poslovanjem na nekima od njih', najavljuje Mršić.