AGONIJA NOVOG LISTA

Tvrtka pred stečajem, a vlasnik sebi i direktoru povećao plaću

22.10.2014 u 09:30

Bionic
Reading

Bez pronalaska strateškog partnera i dokapitalizacije Novi list će vrlo teško izbjeći stečaj. Vidljivo je to iz plana financijskog i operativnog restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe koju je Nagodbeno vijeće Fine prije dva dana i formalno pokrenulo. Sve to nije spriječilo vlasnika Alberta Faggiana da sebi kao članu Uprave i novom direktoru Nevenu Klarinu podigne plaću

U prvih pet mjeseci ove godine riječka medijska kuća poslovala je s gubitkom od 19,5 milijuna kuna. Vidljiv je nastavak sada već višegodišnjeg trenda pada prihoda od prodaje, s tim da Novi list u propast vuku i dugovi povezanih tvrtki.

Začarani krug dugova, jamstava i kredita

Prema podacima iz plana restrukturiranja, Novi list je 31. svibnja imao kratkoročne obaveze (dobavljači, država, zaposlenici itd.) od 29,3 milijuna kuna, a dugoročne obaveze prema bankama i leasing kućama iznosile su, kada se uračunaju kamate, 9,3 milijuna kuna


Uz vlastite obaveze, Novi list je jamac drugim društvima iz grupacije - Glas Istre trgovina i Glas Istre novine - a oba su u vlasništvu Faggiana odnosno njegove tvrtke Andre, vlasnika više od 80 posto dionica Novog lista.

Ova dva društva, koja Novom listu duguju ukupno više od šest milijuna kuna, također su u velikim problemima. Glas Istre novine su u predstečajnoj nagodbi dok Trgovina ide u stečaj.

Novi list opterećuje i potraživanje prema bivšem povezanom društvu Diokiju, također u stečaju - više do 20 milijuna kuna.

Glavni kreditor Faggiana i njegovih tvrtki je Zagrebačka banka. Pomoću njezinog kredita od 86 milijuna kuna on je 2011. i kupio Novi list od Zabe, nakon što je aktiviranjem založnog prava ta banka oduzela Novi list Robertu Ježiću. Nositelj tog kredita je tvrtka Andre, a Novi list je glavni jamac.

Iz tog začaranog kruga dugova, jamstava i kredita Faggian se sada nada izvući u predstečajnoj nagodbi.

U planu financijskog restrukturiranja traži od Zabe da odustane od jamstava koja je Novi list izdao za njezine kredite drugim društvima u vlasništvu Faggiana ili će u suprotnom, piše, stečaj riječkih novina biti neminovan.

Broj radnika trebao bi se smanjiti za 60

Banci predlaže podmirivanje 30 posto glavnice kredita Novog lista kroz oglašavanje dok bi ostatak platio nakon počeka od dvije godine, s tim da mu se postojeće kamatne stope smanje na četiri posto.

Od države traži da mu oprosti 50 posto potraživanja dok dobavljačima kojima Novi list s 31. svibnjem duguje 14,6 milijuna kuna nudi dva modela. Strateškim dobavljačima bi se novčano isplatilo 80 posto onoga što potražuju, ostalima 60 posto, i to u pet godina bez kamata, s tim da bi se ostatak duga podmirio pružanjem usluga oglašavanja u Novom listu.

Smanjenje broja radnika navodi se kao osnovna mjera operativnog restrukturiranja. Trenutno Novi list ima 261 zaposlenih, a plan je da se smanji na oko 200 radnika, ali da se ne precizira u kojem bi se to periodu napravilo.

Faggian nije previše optimističan kada je riječ o kretanju prihoda. U idućoj godini očekuje 78,5 milijuna kuna, a na kraju petogodišnjeg razdoblja milijun kuna prihoda manje. Ali zahvaljujući rezanju troškova planira da će na kraju 2019. Novi list poslovati s dobiti od 7,9 milijuna kuna

Do svježeg novca, neophodnog za daljnje poslovanje, vlasnik Novog lista nada se doći pronalaženjem strateškog partnera. U planu restrukturiranja se kaže kako se već vode razgovori u tom smjeru i da je iskazan 'izvjestan interes', ali se ne kaže kolika su sredstva potrebna kroz dokapitalizaciju ni kako bi izgledala vlasnička struktura nakon financijske injekcije.

Zašto je Zagrebačka banka blagonaklona prema Faggianu?

Na potezu su sada vjerovnici, prije svega Zagrebačka banka, do sada začuđujuće blagonaklona prema Faggianu.

'Prema mom mišljenju, Zagrebačka banka je najveći krivac. Iza svih Faggianovih kredita manje-više je uvijek Zagrebačka banka. Meni je nevjerojatno to da kad građani ne plate dvije, tri rate kredita, odmah krene ovrha, a Faggian ne plaća kredit kojim je kupio Novi list i njemu se ništa ne događa, već mu se, što je najtragičnije, daju novi krediti. Da je bila dobronamjerna, banka je to mogla riješiti prije godinu dana, kada su počeli svi problemi', smatra Damir Cupać, predstavnik radnika u Nadzornom odboru.

On ne vjeruje da Faggian i novi predsjednik Uprave Neven Klarin (došao iz Zadarskog lista) mogu spasiti tvrtku od stečaja, već da to može napraviti samo Zagrebačka banka ili kroz postupak dokapitalizacije ili traženjem novog strateškog partnera.

Klarin je pak uvjeren da ima nade za Novi list. 'Promjenom unutarnje organizacije i drugačijim pristupom proizvodnji medijskog sadržaja koji će se kroz različite platforme plasirati čitatelju te koncepcijom regionalizacije Novi list apsolutno može zadržati lidersku poziciju na ovom području', ističe Klarin.

Njemu nije sporna odluka Nadzornog odbora donesena prije dva mjeseca, prilikom njegovog imenovanja, a predložio ju je Faggian, da ima veću plaću od svog prethodnika Gordana Kneževića. Tada je plaća povećana i drugom članu Uprave, samom Faggianu.

'Nisam ja donosio odluku o uvjetima mog ugovora, već Nadzorni odbor. Osim toga, sada ima manje članova Uprave nego prije. Nekad ih je bilo tri, a sada su nas dva. Čak je ideja da idemo s prijedlogom da bude samo jedan član. Znači trošak ne raste, već se smanjuje', rekao je Klarin.