KREDIT PRETVARA U VLASNIŠTVO

Agrokor povećava udjel u Vupiku na 86 posto

01.10.2014 u 10:37

Bionic
Reading

Koncern Agrokor dokapitalizirat će poljoprivredni kombinat Vupik s nešto manje od 300 milijuna kuna tako što će postojeća potraživanja pretvoriti u kapital. Manjim dijelom će u dokapitalizaciji sudjelovati pet malih dioničara koji će u tvrtku unijeti svježi kapital

Na temelju provedene ankete, Nadzorni odbor Vupika utvrdio je da postoji interes postojećih dioničara za sudjelovanjem u postupku povećanja temeljnog kapitala u iznosu većem od 200 milijuna kuna.

Glavni sudionik dokapitalizacije bit će sadašnji većinski vlasnik Agrokor, koji je ponudio pretvaranje svoga potraživanja u kapital u vrijednosti od gotovo 300 milijuna kuna. Radi se o kratkoročnom kreditu koji je Agokor Vupiku plasirao 2010. godine.

Bakić povećao udjel, ali ne sudjeluje u dokapitalizaciji

Poznati investitor Nenad Bakić izvijestio je jučer da je njegov vlasnički udjel u Vupiku prešao prag od 5 posto. Međutim, kako Bakić nije iskazao interes za sudjelovanje u dokapitalizaciji, nakon realizacije najavljenog povećanja kapitala njegov udjel past će na 1,5 posto.  

Dokapitalizacija će se provesti po cijeni od 90 kuna po dionici. Agrokor će pretvaranjem svog potraživanja steći 3,33 milijuna novih dionica i povećati svoj udjel sa sadašnjih 55,8 posto na 86 posto.

Uz Agrokor, interes za dokapitalizaciju pokazala su još OTP banka i četiri mala dioničara (fizičke osobe), koji planiraju uplatiti ulog u novcu u ukupnom iznosu do najviše 544,56 tisuća kuna, i to izdavanjem 13.614 novih dionica.

O dokapitalizaciji će odlučivati Glavna skupština tvrtke, sazvana za 7. studenoga. Na izvanrednoj skupštini bit će predloženo da se isključi pravo prvenstva na upis novih dionica svim postojećim dioničarima osim Agrokoru, OTP banci i četirima fizičkim osobama.

Prije mjesec dana poziv za sudjelovanje u dokapitalizaciji postojećim dioničarima objavilo je i Belje, najveći poljoprivredni kombinat u većinskom Vlasništvu Agrokora. Hoće li se sličan scenarij dokapitalizacije dogoditi i u ovom slučaju saznat ćemo nakon sjednice Nadzornog odbora, koja bi se trebala održati ovih dana.