EBRD DAO KREDIT

Pogledajte kako izgleda Tedeschijeva tvornica energetskih pločica

18.09.2014 u 14:46

Bionic
Reading

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Atlantic Grupa potpisali su danas ugovor o kreditnoj liniji u vrijednosti od 10 milijuna eura, priopćeno je iz te kompanije. Iznos je namijenjen ulaganju u izgradnju i opremanje suvremene tvornice za proizvodnju proteinskih pločica u Novoj Gradišci. Preostali iznos od šest milijuna eura do ukupne vrijednosti investicije financira se iz vlastitih sredstava kompanije

'Od ove investicije očekujemo da osigura dugoročan doprinos održivom razvoju i konkurentnosti kompanije, zahvaljujući lokalnoj proizvodnji, unapređenju fleksibilnosti i poboljšanim maržama. S Atlantic Grupom već niz godina imamo partnerski odnos i uvjereni smo da će ovaj projekt biti još jedan uspješan primjer naše suradnje', komentirao je Miljan Ždrale, prvi čovjek EBRD-ova poljoprivrednog sektora za središnju i jugoistočnu Europu.

'Ulaganje u tvornicu energetskih pločica u Novoj Gradišci svakako predstavlja nastavak uspješne suradnje s EBRD-om kao središnjom europskom razvojnom financijskom institucijom, koja na ovom projektu upravo egzemplarno pokazuje ne samo svoju ulagačku, nego primarno razvojnu dimenziju. Nova tvornica stvara novu vrijednost na najizravniji način - izgradnjom, proizvodnjom, zapošljavanjem te u konačnici izvozom na svjetsko tržište', objasnio je Zoran Stanković, potpredsjednik za Financije i IT u Atlantic Grupi.

Atlantic Grupa je ulaganje u novu tvornicu za proizvodnju energetskih pločica iz asortimana sportske i aktivne prehrane započela u rujnu 2013. godine, potpisivanjem predugovora u Industrijskom parku Nova Gradiška. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti od 16 milijuna eura koji će u prvoj godini proizvodnje otvoriti 50, a uz planirani rast poslovanja u konačnici 160 novih radnih mjesta.


Prema planu aktivnosti izgradnja je počela u travnju 2014. godine, a prvi proizvodi s novih linija na tržištu se očekuju u prvom kvartalu 2015. Novi proizvodni pogoni projektirani su u skladu s najvišim standardima prehrambene proizvodnje i predstavljaju ulaganje u daljnji razvoj segmenta sportske prehrane, ali i širi razvoj u srodnim područjima asortimana Atlantic Grupe u regiji JI Europe.

Atlantic Grupa, u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija, vodeći je europski proizvođač sportske i aktivne prehrane pod brendom Multipower, a najveći dio asortimana proizvodi u vlastitim pogonima u okolici Hamburga (praškasti proizvodi i komprimati) te u Rogaškoj Slatini (napitci), dok su se energetske pločice proizvodile ugovorno kod treće strane. U skladu sa strateškim određenjem konsolidacije vlastite proizvodnje s ciljem maksimalnog korištenja unutarnjih sinergija sustava, energetske pločice će se po završetku investicije u novu tvornicu nadalje proizvoditi vlastitim kapacitetima, poručuju iz Atlantic grupe.