METRO SLAVI 50 GODINA

'Dobacili smo hrvatske proizvode sve do Kine!'

12.09.2014 u 15:33

Bionic
Reading

Povodom 50 godina postojanja, tvrtka Metro Cash&Carry održala je konferenciju na kojoj su predstavljeni poslovni planovi i širenje suradnje s hrvatskim dobavljačima. Na konferenciji je sudjelovao ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je dodijelio nagradu Zvijezda zajednice za doprinos poduzetnika zajednici

'Priča o Metrou započela je 1964. u Njemačkoj, kada su dva brata odlučila otvoriti veletrgovinu specijaliziranu za male i srednje poduzetnike. Već 1968., Metro se proširio na Nizozemsku, Belgiju, Dansku i Veliku Britaniju. Danas broji 750 veleprodajnih centara u 28 zemalja svijeta i zapošljava preko 100.000 djelatnika', kazao je predsjednik Uprave Metroa Marc Carena koji je ovom prilikom najavio i širenje prodajne mreže u Hrvatskoj s konceptom veleprodajnih centara usmjerenih prema kupcima iz sektora ugostiteljstva i turizma te širenje suradnje s hrvatskim dobavljačima.

Carena je istaknuo kako je Metro među Hrvatima bio popularan i prije nego što je došao u Hrvatsku. Također je na upit tportala ima li Metro razrađenu strategiju kako se suprotstaviti konkurenciji – Agrokoru i Schwarz Grupi, kazao kako Metro ne priprema nikakvu specifičnu strategiju protiv jednog konkurenta, već se priprema za tržište u cjelini.

'Ponosni smo što smo hrvatske dobavljače doveli na police Metroa skroz do Kine. Želimo u asortiman dodati što više hrvatskih dobavljača', naglasio je predsjednik Uprave Metroa, koji ima suradnju s preko 50 hrvatskih dobavljača.

Između ostalih, među domaćim proizvođačima koji proizvode robnu marku Metro su Kraš, Koestlin, Puris, Zvečevo, Maraska, Gavrilović… a među domaćim proizvođačima koji su prisutni u centrima Metroa izvan Hrvatske su, primjerice, brancin i orada Cromaris koji se mogu naći na policama Metroa u Italiji, Austriji, Poljskoj, Srbiji i Moldaviji i kuverte tvrtke Lipa Mill koje su uvrštene u asortiman u Srbiji.

Od listopada ove godine, hrvatski vinari Cattunar i Plenković svoje će proizvode plasirati u deset veleprodajnih centara u Srbiji.

Kako bi obilježio 50 godina poslovanja, Metro je pokrenuo projekt Zvijezda zajednice kojim je nagradio društveno koristan angažman poduzetnika i obrtnika. Kako ističu u Metrou, na taj su način htjeli pokazati pravi poduzetnički duh i doprinijeti promociji poduzetnika i obrtnika koji nalaze vremena za one kojima je pomoć zajednice potrebna.

Građani su glasali za poduzetnike i obrtnike koji su svojim projektima doprinijeli zajednici u kojoj žive. Među deset finalista žiri je za pobjednika odabrao osnivača i direktora tvrtke E-Glas iz Rijeke Miroslava Vrankića koji je izumio Serwantess, elektronički sustav koji omogućava upravljanje uređajima u domu pomoću glasovnih naredbi kako bi olakšao svakodnevicu ljudima koji žive u teškim okolnostima zbog tjelesnog invaliditeta, starosti, bolesti ili općenito tjelesne nemoći.

Nagradu od 50.000 kuna uručio mu je ministar Gordan Maras, koji je pohvalio ovu inicijativu Metroa te dodao kako je velika stvar to što u Hrvatskoj imamo ovakve velike tvrtke koje otvaraju tržišta hrvatskim dobavljačima.