SINDIKAT UPOZORAVA

Ina otpušta 338 radnika!

04.09.2014 u 13:12

Bionic
Reading

Sindikat INAŠ koji okuplja zaposlenike Ine upozorio je javnost da Uprava ove tvrtke namjerava otpustiti 338 radnika, čime bi se broj otpuštenih u posljednje tri godine popeo do gotovo četiri tisuće

'Nije jasno kako je moguće danas razgovarati o otpuštanjima u Ini, kada je u zajedničkoj izjavi Republike Hrvatske i MOL-a jasno navedeno da Republika Hrvatska traži privremenu mjeru kojom se zaustavljaju otpuštanja, trgovanje dionicama i zatvaranje rafinerija, a sve do okončanja arbitraže i dogovora o načinu upravljanja kompanijom. Takvi potezi protivni su poslovnim interesima društva, jer su viškom proglašeni naši stručni, usko specijalizirani i visokokvalificirani kadrovi te želim vjerovati da će Vlada RH ustrajati na svojoj poziciji i odmah spriječiti ovu avanturu', kazala je Maja Rilović, predsjednica sindikata naftne djelatnosti INAŠ, najvećeg sindikata u Ini.

Vrdoljak o otkazima

Na novinarski zahtjev potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak komentirao je tvrdnje Ininog sindikata da se planira otpustiti 338 zaposlenika, među kojima je velik postotak visokoobrazovanog kadra. 'Razgovarat ćemo s članovima Uprave i napraviti što možemo sukladno s mogućnostima da zaštitimo posebno visokoobrazovane. Sve ostalo je program restrukturiranja', kazao je.


Nove organizacijske promjene dodatno slabe INA grupu na teritoriju RH i poslovanje koncentriraju u Zagrebu. Takva praksa suprotna je poslovanju svih vertikalno integriranih naftnih kompanija koje koriste sve tržišne, geostrateške i geološke prednosti pojedinih regija i u njima razvijaju komplementarne djelatnosti i tržišne aktivnosti.


'Kao što iz prijedloga izvršnih direktora vidimo, otpuštanja su planirana na području cijele Hrvatske, pri čemu je iz aviona vidljivo kako je konačni cilj potpuna centralizacija poslovanja u Zagrebu i gašenje poslovnih aktivnosti u regijama, a to nikako ne smije biti strategija nacionalne kompanije, jer ćemo tako izgubiti prednost pred konkurencijom i dugogodišnje kupce, navikle na lokalnu podršku', dodaje Rilović.

Ono što u politici smanjivanja aktivnosti u regijama posebno zabrinjava jest veliki broj planiranih otpuštanja stručnih kadrova u sektorima rafinerijske prerade i proizvodnje nafte i plina, što dokazuje da se, unatoč suprotnim obećanjima, ide prema gašenju domaće proizvodnje i svođenju Ine na trgovca uvoznim derivatima.

'Nevjerojatno je da se otpuštanja najvećim dijelom odnose na dvije temeljne djelatnosti - rafinerijsku preradu i istraživanje i proizvodnju nafte i plina. Ovakav potez posebno čudi i zabrinjava u trenutku kada ministar Vrdoljak objavljuje natječaje za eksploataciju Jadrana, a očekuju se pojačane istražne aktivnosti i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Pitam se stoga, tko će sutra raditi na tim naftnim poljima. Mađari?' poručuje.

Smatra da tvrtku treba prepustiti sposobnim menadžerima koji će razvijati poslovanje te da će ovakvo 'kratkovidno donošenje odluka biti pogubno za Inu'. 'Ovim putem apeliramo na Vladu RH, kao vlasnika i sve hrvatske članove u Upravi Ine da spriječe ovu odluku i zaustave daljnje rastakanje vertikalno integrirane naftne kompanije jer kao što smo nedavno poručili na našem prosvjedu u Zagrebu – Nema Ine bez cjeline!' zaključuje Rilović.