DOKAPITALIZACIJA TVRTKE

Petrokemija objavila poziv za drugi krug upisa novih dionica

21.08.2014 u 10:40

Bionic
Reading

Kutinska Petrokemija objavila je danas poziv na upis novih redovnih dionica u drugom krugu dokapitalizacije, koji će trajati do 27. kolovoza, a pravo sudjelovanja imaju dioničari koji su upisali dionice u prvom krugu

Upis novih dionica u drugom krugu trajat će pet radnih dana, od 21. kolovoza u 8,30 sati do 27. kolovoza do 14,00 sati.


U prvom krugu dokapitalizacije, koji je trajao od 7. do 21. srpnja, od ponuđenih 16,67 milijuna novih redovnih dionica, postojeći dioničari upisali su i uplatili svega 434.733 dionica. Njima se u drugom krugu omogućuje upis i uplata dionica do 100 posto ukupnog broja dionica ponuđenih u drugom krugu, tj. do najviše 16,23 milijuna.

Upisane dionice ulagatelji su dužni uplatiti do 27. kolovoza 2014. Minimalan broj dionica koji pojedini postojeći dioničar može upisati i uplatiti u drugom krugu iznosi 25.500 novih dionica.

U trećem krugu pravo upisa svih preostalih dionica koje nisu upisane i uplaćene u prethodna dva kruga, imat će svi ulagatelji.

Uprava Petrokemije, uz suglasnost Nadzornog odbora, u slučaju da u prvom i drugom krugu bude dosegnut prag uspješnosti od 8,33 milijuna upisanih novih dionica te ukoliko ocijeni da ekonomski nije isplativo provoditi treći krug, odlučiti da odustaje od njegove provedbe.

Vlada je na sredinom srpnja donijela odluku o prodaji 22,82 posto dionica Končar Elektroindustrije iz državnog portfelja radi namicanja novca za dokapitalizaciju Petrokemije. Ta dokapitalizacija dio je programa restrukturiranja, koji je Ministarstvo gospodarstva donijelo nakon neuspjele potrage za strateškim partnerom Petrokemije.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je razgovoru za Hinu sredinom srpnja kako je odlučeno da se krene u restrukturiranje Petrokemije, da je izrađen program restrukturiranja koji su prihvatili Uprava i Nadzorni odbor kompanije, i da je on temelj za prvu fazu dokapitalizacije.

Završetak programa restrukturiranja planiran je za kraj 2018. a Petrokemiju je u tom razdoblju potrebno dokapitalizirati s 1,6 milijardi kuna. U prvoj fazi predviđena je dokapitalizacija u iznosu od 500 milijuna kuna, koja se provodi u tri kruga.

Vrdoljak je tada kazao da će Vlada sigurno pokriti dio koji osigurava uspješnu dokapitalizaciju. To je 250 milijuna kuna, a ostatak mogu upisati postojeći dioničari.