NASTAVAK TRANSFORMACIJE

HT zbog optimizacije poslovanja smanjuje broj radnika

19.08.2014 u 15:35

Bionic
Reading

U Hrvatskom Telekomu (HT) je, u okviru transformacijskog procesa započetog početkom ove godine, utvrđen višak radnika te kompanija namjerava otkazati ugovore o radu iz poslovno uvjetovanih razloga za oko 160 radnika. Aktivnosti su pokrenute sukladno Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru, a odvijat će se tijekom rujna i listopada, priopćeno je iz HT-a

'HT provodi transformaciju kompanije kako bi u uvjetima dugotrajne gospodarske krize i kontinuiranog smanjenja vrijednosti hrvatskog telekomunikacijskog tržišta stvorio temelje za budući rast i širenje poslovanja.


Tako je tijekom 2014. godine poduzeto niz aktivnosti u cilju povećanja efikasnosti poslovanja, a između ostalog, u svrhu brže i učinkovitije organizacije pojednostavljena je organizacijska struktura te je za 31 posto smanjen broj menadžerskih pozicija.

Smanjenje broja radnika dio je nužnog procesa optimizacije poslovanja kako bi kompanija i u teškim gospodarskim okolnostima očuvala operativnu učinkovitost te osigurala stabilnost i budućnost poslovanja', navodi se u priopćenju.

Ističe se kako se procesu rješavanja kolektivnog viška radnika pristupa s visokom socijalnom osjetljivošću i odgovornošću. Radnici u trenutku odlaska iz kompanije dobivaju otpremnine čiji je iznos utvrđen odredbama Kolektivnog ugovora, a osnova za izračun su godine neprekinutog radnog odnosa ostvarenog u kompaniji.

'Početkom srpnja s reprezentativnim sindikatima potpisan je novi Kolektivni ugovor koji zaposlenicima HT-a jamči visoku razinu prava. Radnicima koji su utvrđeni kao višak bit će ponuđena i mogućnost sudjelovanja u selekcijskom postupku za radna mjesta na kojima postoji potreba za radnicima, a to se prije svega odnosi na Kontaktni centar', piše u priopćenju.