MLADI I BOGATI

Za ovih 10 tehnoloških vizionara niste čuli, a okreću milijarde

26.02.2017 u 16:34

Bionic
Reading

Uz Marka Zuckerberga, Elona Muska ili Billa Gatesa za čije vizionarstvo i pozamašne bankovne račune znaju svi, u tehnološkom svijetu postoji niz manje poznatih mladih idealista i poduzetnika koji u tišini stvaraju novu digitalnu budućnost

Prvu polovicu dvadesetog stoljeća obilježili su milijarderi čija su imena od tada postala sinonimi za bogatstvo (pr. Rockefeller), a koji su svoje milijarde stjecali na tada propulzivnim industrijama poput nafte ili željeznice. Stotinjak godina kasnije, informatička revolucija omogućila je stvaranje nove generacije milijardera.

Najpoznatiji među njima je, svakako, Mark Zuckerberg osnivač planetarno popularnog Facebooka, ali digitalna tehnologija omogućila je lagodan život i mnogim drugim poznatim imenima. Larry Page i Sergey Brin, osnivači Googlea samo su neki od njih, kao i Jeff Bezos, osnivač Amazona, ili Elon Musk koji se obogatio na PayPalu, a danas se bavi poslovima na samom vrhu moderne tehnologije. Billa Gatesa, koji je postao sinonim za informatičko bogatstvo, i pokojnog Stevea Jobsa, gotovo da nije potrebno niti spominjati.

No, gotovo svaki Steve Jobs ima i svojeg Stevea Wozniaka. Osobu koja je dijelom vjerojatno jednako zaslužna za uspjeh (Wozniak je zajedno s Jobsom osnovao Apple i napravio prve modele Apple računala), no koja se ili zbog vlastite samozatajnosti ili zbog nekih drugih razloga nalazi daleko od očiju javnosti. Zato smo odlučili izdvojiti desetero ljudi koji se danas nalaze jednako u vrhu moderne popularne tehnologije i koji imaju zavidne iznose na računima u bankama, a za koje vjerojatno niste čuli.

1. Palmer Luckey, Oculus VR

Dvadesetčetverogodišnji srećković (eng. lucky = sretan) najmlađi je s naše liste i jedan za kojeg ste možda čak i čuli. Razlog za to leži u činjenici da je njegovu kompaniju još prije tri godine za više od dvije milijarde dolara preuzeo Facebook.

Palmer je kao 19-godišnji entuzijast virtualne tehnologije osnovao tvrtku Oculus VR. Dvije godine kasnije za njegove proizvode, među kojima se ističu naočale za virtualnu stvarnost Oculus Rift, zainteresirao se osobno Mark Zuckerberg i transakcija preuzimanja uslijedila je relativno brzo nakon toga. Prema nekim procjenama, Luckey je nakon tog preuzimanja, bio bogatiji za 700 milijuna dolara.

2. Kevin Systrom, Instagram

Za Kevina Systroma, štrebera koji se, nakon što je diplomirao na sveučilištu Stanford na dvije godine zaposlio u Googleu, vjerojatno niste čuli. Za njegov Instagram, sigurno jeste. Systrom i Mike Krieger su 2010. godine stvorili društvenu mrežu za objavljivanje fotografija i video sadržaja i nazvali je kovanicom riječi "instant" i "telegram".

Dvije godine kasnije, kad je tvrtka imala jedva petnaestak zaposlenih, Instagram je prodan Facebooku za milijardu dolara. Instagram je danas jedna od najpopularnijih aplikacija za pametne mobitele i ima preko pola milijarde korisnika diljem svijeta. Bogatstvo ovog 33-godišnjaka procjenjuje se na oko 1,1 milijardu dolara.

3. Logan Green, Lyft ​​​​​​​

Diljem svijeta Uber, kao usluga dogovaranja taksi prijevoza je puno popularniji, no na američkom tržištu Uber ima vrlo dostojnog konkurenta u kompaniji Lyft. Osnivač i glavni izvršni direktor Lyfta je Logan Green, 32-godišnji Amerikanac iz Kalifornije.

Lyft je izrastao iz usluge Zimride koju je Green zajedno sa kolegom Johnom Zimmerom razvio još 2007. godine kako bi omogućio studentima da podijele informacije o dostupnim mjestima u automobilima u slučajevima kad netko odlazi na neku destinaciju. Tvrtka Lyft je formalno osnovana 2012. godine, a u međuvremenu je u nju pola milijarde dolara investirao i General Motors.

4. Bobby Murphy, Snapchat

Snapchat ima svoju superzvijezdu. Glavni izvršni direktor je 26-godišnji Evan Spiegel, milijarder koji je zaručen za poznatu ljepoticu Mirandu Kerr. No, uz Spiegela jedan od suosnivača popularne aplikacije je samozatajni Bobby Murphy.

Murphy u kompaniji ima funkciju glavnog tehnološkog direktora i najzaslužniji je za programsku osnovu aplikacije, a njegovo se bogatstvo procjenjuje na četiri milijarde dolara. Sa Spiegelom je prije Snapchata radio na propaloj aplikaciji Future Freshman koja je srednjoškolcima trebala pomoći u odabiru fakulteta. 

5. Daniel Ek, Spotify

Šveđanin Daniel Ek je zajedno sa partnerom Martinom Lorentzonom 2006. osnovao kompaniju Spotify koja je dvije godine kasnije lansirala svoju popularu uslugu streaminga glazbe. Ek danas drži poziciju glavnog izvršnog direktora tvrtke koja ima stotinjak milijuna korisnika.

Spotify izvođačima muzike plaća naknadu ovisno o tome koliko puta se njihove pjesme reproduciraju na servisu, no kroz godine je u nekoliko navrata bio metom kritike nekih popularnih izvođača koji smatraju da su naknade preniske. Daniel Ek, čijoj su svadbi u Italiji lani prisustvovali Mark Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan, raspolaže sa oko 400 milijuna dolara.

6. i 7. Jean Liu & Cheng Wei, Didi Chuxing

Kao i Logan Green s naše liste, Jean Liu Cheng Wei najpoznatiji su po tome što su konkurencija prijevozničkom servisu Uberu. Liu i Wei nalaze se na čelu kompanije Didi Chuxing koja na kineskom tržištu pruža uslugu organizacije taksi i raznih drugih vrsta prijevoza.

Njihov uspjeh proizlazi i iz činjenice da su uspjeli preuzeti Uberovo poslovanje na kineskom tržištu, a atraktivnost kompanije prepoznao je i Apple koji je u Didi investirao milijardu dolara.

8. Jan Koum, Whatsapp

Jan Koum je rođeni Ukrajinac koji je 1992., sa 16 godina, preselio u Kaliforniju. Danas je poznat kao osnivač popularne aplikacije za pametne mobitele Whatsapp. Koum je zajedno s partnerom Brianom Actonom, suosnivačem Whatsappa, godinama radio u Yahoou da bi se nakon toga obojica neuspješno pokušali zaposliti u Facebooku.

Whatsapp je kao kompanija osnovan 2009. godine, a prije tri godine aplikaciju i kompaniju je za čak 19 milijardi dolara kupio Facebook. Koumovo bogatstvo se procjenjuje na gotovo 10 milijardi dolara.

9. i 10. John i Patrick Collison, Stripe

Irska braća John i Patrick Collison se, uz Palmera Luckeya s početka naše liste, nalaze među najmlađim svjetskim milijarderima koji su svoje bogatstvo stvorili sami. Dvadesetsedmogodišnji John i godinu dana stariji Patrick su prvi uspjeh ostvarili kad su kao tinejdžeri razvili Auctomatic, sustav za internetske aukcije, i prodali ga kompaniji Live Current Media što ih je učinilo milijunašima.

No, pravi uspjeh uslijedio je nakon što su osnovali Stripe, kompaniju za financijske transakcije koja danas ima više od 600 zaposlenih i koja obrađuje plaćanja za tvrtke poput Twittera ili Lyfta. Imovina Johna, koji je svojevremeno studirao na Harvardu, ali je odustao prije diplome, danas se procjenjuje na oko 1,1 milijardi dolara, jednako kao i bogatstvo njegovog brata Patricka koji je, kao i John, odustao od studiranja, ali s poznatog instituta MIT.