DRVOPRERAĐIVAČI PRI HGK

Daniel Smiljanić naslijedio Ivića Pašalića

16.12.2016 u 14:36

Bionic
Reading

Daniel Smiljanić novi je predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore, nakon što je na osobni zahtjev s tog mjesta razriješen Ivić Pašalić, odlučeno je u petak na izbornoj skupštini Udruženja

Smiljanić je direktor i vlasnik tvrtke Pan parket, čiji godišnji prihod iznosi 10-ak milijuna eura, proizvode izvozi u više od 40 zemalja svijeta, a ima 125 zaposlenih

Izabran na četverogodišnji mandat, a bio je jedini kandidat za funkciju predsjednika Udruženja drvno-prerađivačke industrije, jer su dva protukandidata odustala.

Preuzimajući dužnost poručio je kako će se voditi krilaticom "započeto treba završiti, dogovoreno ispoštovati".

Pred Udruženjem je mnogo izazova, od borbe s poreznom politikom države do manjka sirovine, a Smiljanić je kritike ponajviše usmjerio na dosadašnju politiku Hrvatskih šuma koja je, kako je rekao, njemu i njegovim kolegama iz drvno-prerađivačke industrije svojevremeno donijela mnogo štete i gubitaka.

Planiraju proboj vani

"Zbog te politike Hrvatskih šuma bili smo prisiljeni raditi od danas do sutra, borili smo se za preživljavanje“, rekao je Smiljanić, dodavši kako će se fokusirati i na osiguravanje dostatnih količina sirovine za drvno-prerađivačku industriju, što je jedan od najvećih problema sektora.

Najavio je i sektorski proboj na nova inozemna tržišta, a posebnu pažnju posvetit će problemima mikro i malih poduzeća te proizvođačima namještaja.

Dosadašnji predsjednik Udruženja Ivić Pašalić rekao je da s funkcije odlazi zbog osobnih razloga, odnosno da se u budućnosti više želi posvetiti svojoj tvrtki. 

Prema  njegovim riječima, u njegovu je mandatu došlo do pozitivnih pomaka u sektoru, uz ostalo, donesena je Strategija drvno-prerađivačke industrije u kojoj su detektirani problemi sektora, ali i ponuđena rješenja.

Sektor bez novca i sirovina

Prema Marijanu Kavranu, direktoru Hrvatskog drvnog klastera, riječ je o najvažnijem sektoru u državi koji u hrvatskom izvozu sudjeluje s desetak posto. Sektorski problemi su, tvrdi i Kavran, nedostatak novca i sirovina.

Program rada Udruženja drvno-prerađivačke industrije do 2020. uz ostalo uključuje postizanje prioritetnog položaja drvnoprerađivačkog sektora u politikama Vlade, unapređenje prodajnog modela trupaca, brendiranje i racionalnu upotreba drva kao energenta, novo zapošljavanje u sektoru, stvaranje inovativnih proizvoda od drva te jačanje sektora kroz dodatno školovanje odnosno edukaciju.