TRI MILIJUNA KUNA ZARADE

Dobit Hotela Maestral u 2015. porasla 62 posto

12.02.2016 u 15:28

Bionic
Reading

Dubrovačka hotelska tvrtka Hoteli Maestral prošlu je godinu završila s 3,17 milijuna kuna dobiti, što je za čak 62 posto više nego u pretprošle godine te za 147 posto više od dobiti iz 2013. godine, pokazuje prijevremeni nerevidirani financijski izvještaj te tvrtke objavljen na Zagrebačkoj burzi

‘Zahvaljujući vrlo dobrim poslovnim rezultatima iz osnovne djelatnosti i smanjenju financijskih rashoda, prošlu smo godinu uspješno završili s dobiti’, objašnjavaju iz uprave Maestrala, dodajući da su svi prihodovni segmenti rasli.

Hoteli Maestral lani su ostvarili 51,1 milijun kuna ukupnih prihoda, što je porast za 1,6 posto u odnosu na 2014. godinu, a glavnina prihoda, ili 50,5 milijuna kuna ostvarena je od hotelskih usluga. Na to je, pak, utjecalo i povećanje turističkih noćenja za 8 posto, na gotovo 144 tisuće, uz prosječnu (godišnju) zauzetost soba od 44 posto.

’Individualni gosti su najviše dolazili i imaju 50 postotni udjel, a uobičajeno najviše ih je stiglo iz Velike Britanije te iz skandinavskih zemalja, Njemačke, Francuske i Španjolske, koji nam ostvaruju više od 60 posto ukupnih noćenja’, ističu iz Maestrala napominjući da se prošle godine nastavio i povećani trend dolazaka s dalekih tržišta Azije, Australije, Sjeverne i Južne Amerike.

Za poslovne rashode ističu da su prošle godine iznosili 44,65 milijuna kuna te da su bili niži na svim pozicijama računa dobiti i gubitka, osim na rezervacijama na kojima se nalaze knjiženi izvjesni troškovi započetih sudskih sporova i trošak otpremnina u ukupnom iznosu od 2,61 milijun kuna.

Smanjeni i troškovi osoblja

Treću godinu za redom smanjuju se i troškove osoblja kao posljedicu organizacijskog restrukturiranja i racionalizacije broja radnika. Krajem prošle godine Hoteli Maestral su imali 133 stalna radnika, ili desetak manje nego na zadnji dan 2014. godine.

Iz Mestrala posebno naglašavaju da financijski pokazatelji zaduženosti poslovanja pokazuju pozitivan trend, budući su dugoročne obveze smanjili za 8 posto, a kratkoročne za 29 posto, dok novih dugoročnih zaduživanja nije bilo.

Navode i da su krajem prošle godine imali 920 dioničara, od kojih je najveći država odnosno CERP s udjelom od 75,32 posto, od kojih se 68,2 posto nudi na prodaju zainteresiranim investitorima u sklopu procesa privatizacije pokrenutom u dva navrata prošle godine.

Zadnji od njih, odnosno neobvezujući krug za iskazivanje interesa za kupnju državnih 68,26 posto dionica u Maestralu završen je još početkom studenoga prošle godine te se od tada čeka objava uvjeta prodaje tih dionica, početna cijena i provedba postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda, koji za sada, kako navode u izvješću iz te tvrtke, nije još pokrenut.

Interes 15 ulagača

Za dionice Maestrala u tom je neobvezujućem krugu interes iskazalo 15 investitora, koje CERP (Centar za restrukturiranje i prodaju) treba pisanim putem pozvati na podnošenje obvezujućih ponuda, a nakon što nadležno tijelo donese odluku o početnoj cijeni, uvjetima i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda.

S obzirom da je u međuvremu došlo do formiranje nove vlade i primopredaje vlasti, pretpostavlja se da će odluku o početnoj cijeni, uvjetima i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za Maestral biti jedna od točaka na idućoj sjednici Upravnog vijeća CERP-a, koje se također tek treba formirati.