NEDOSTAJE 500 KONZULTANATA

Otvoreno prvo učilište za EU fondove

05.05.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Učilište EU projekti, prvo hrvatsko specijalizirano učilište za obrazovanje stručnjaka za EU fondove, danas je otvoreno uz podršku Sabine Glasovac, pomoćnice ministra obrazovanja, znanosti i sporta i Daniela Mondekara, predsjednika Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora

Okupljeni su novootvoreno Učilište EU projekti, zbog specifičnih programa koji s utemeljeni na praksi i na aktivnom radu polaznika s iskusnim konzultantima, prepoznali kao obrazovnu ustanovu koja ima potencijal povećati broj stručnjaka za EU fondove u Hrvatskoj, što je ocijenjeno kao jedno od uskih grla dugoročnog povećanja iskorištenosti EU fondova.

Kako je istaknula vlasnica Učilišta EU projekti, Ariana Vela, Hrvatskoj se po ulasku u Europsku uniju otvorio pristup fondovima s 12 puta više sredstava od dostupnih u predpristupnom programu IPA, no taj rast sredstava nije pratio rast broja obrazovanih konzultanata.

Prema procjeni Vele, Hrvatskoj trenutno nedostaje 500-tinjak iskusnih stručnjaka za EU fondove, koji bi i javnom i privatnom sektoru mogli pomoći pronaći kvalitetne projekte i oblikovati ih na način da povuku sredstva iz EU fondova.

‘Učilište EU projekti predstavlja prirodnu nadogradnju brojnim edukacijskim programima i tečajevima koje smo realizirali u tvrtki EU projekti kroz internu EU Akademiju, a kroz koje smo u nekoliko godina educirali više od 7.500 polaznika. Nit vodilja pri pokretanju Učilišta nam je bio podizanja kvalitete domaćih obrazovnih programa o EU fondovima’, izjavila je Vela na otvaranju.

Društveno odgovorno poslovanje Učilišta EU projekti obilježit će stipendijski program namijenjen nezaposlenim visokoobrazovanim mladim osobama.

Učilište će dva puta godišnje, prilikom upisa novih polaznika, odobriti po jednu stipendiju za svaki obrazovni program Učilišta, koja će mladim nezaposlenim visokoobrazovanim osobama omogućiti potpuno besplatno pohađanje programa i na taj im način osigurati bolji položaj na tržištu rada.