ISTRAŽIVANJE SELECTIA

Koje hrvatske kompanije uopće imaju žene u upravi?

04.05.2015 u 11:32

Bionic
Reading

Tvrtka Selectio, specijalizirana za upravljanje ljudskim resursima, počela je računati 'ZSE indeks žena' koji prikazuju udio žena u upravama kompanija koje su sastavnice indeksa Crobex Zagrebačke burze. Indeks pokazuje da je u 2014. u upravama najvećih kompanija bilo samo 16,3 posto žena

Prema 'The Female FTSE Bord Reportu' za 2015., Hrvatska po broju žena u upravi zaostaje četiri postotna poena za europskim prosjekom.

'Nekoliko globalnih istraživanja pokazalo je da tvrtke s većim udjelom žena u upravama postižu bolje rezultate. Nadamo se da će ovaj indeks potaknuti organizacije da kreiraju strategije kojima će promovirati žene u top menadžmentu kako bi povećali svoju konkurentnost', izjavila je Ana Miletić, voditeljica projekta Certifikat Poslodavac Partner.

Udjel žena u upravama u proteklih je deset godina, od 2005. do 2014. porastao skoro pet posto, no u protekle tri godine zamjetan je trend stagnacije. Samo tri kompanije iz sastava Crobexa u tom su razdoblju imale po dvije žene u upravi – Zagrebačka banka, Hrvatski telekom i Petrokemija.

Najviše je žena u upravama u Norveškoj (38,9 posto), Finskoj (32,1 posto), Francuskoj (28,5 posto) i Švedskoj (27,5 posto).

Zanimljivo je da Hrvatska ne zaostaje puno za Njemačkom čiji je indeks 16,6 posto te da je po broju žena u upravama iznad Austrije (10,7 posto), Luksemburga (8,9 posto) i Švicarske (13,9 posto).