WIRTSCHAFTSBLATT O TEDESCHIJU

Menadžer s tri života: DJ, košarkaš, kritičar Vlade

27.03.2015 u 12:10

Bionic
Reading

Austrijske poslovne novine Wirtschaftsblatt objavile su portret biznismena Emila Tedeschija, u kojemu se obrađuje poslovanje Atlantica, ali i njegova ljubav prema košarci. Tedeschi je opisan kao 'menadžer s tri života'

'Hrvatski poduzetnik Emil Tedeschi nije poznat samo zbog svoje firme, Atlantic grupe. Njegova ljubav prema košarci učinila ga je glavnim sponzorom jednog kluba', piše austrijski Wirtschaftsblatt o Tedeschiju.

'Ovaj je 48-godišnjak osnovao svoju firmu 1991', pišu njemačke novine, u međuvremenu je vodeći do velike grupe koja se bavi 'distribucijom i prehrambenim artiklima', ali je i glavni sponzor Košarkaškog kluba Cedevita

Cedevita igra u regionalnoj ABA ligi, a počinje se pojavljivati i na europskom nivou, piše Wirtschaftsblatt.

'Košarka nije moja profesija na bilo kojoj razini - bavim se njome iz strasti, na kreativnoj razini. Cedevita za nas nije biznis, nismo tu zbog profita', rekao je Tedeschi novinaru koji je njemačkoj publici objasnio kako je ime kluba ujedno naziv poznatog osvježavajućeg praška za piće.

Napominje se kako i Tedeschi redovito trenira košarku s tzv. ekipom veterana. 'Igranje i ekipa me opuštaju', otkrio je Tedeschi.

Nakon toga se opisuje 'uspon Atlantica', započet uvozom žvakaćih guma Wrigley's, dok je preuzimanje Cedevite, velikog brenda u Hrvatskoj, kao i nekih proizvoda Plive, značilo velik skok u razvoju kompanije. 'Tako smo došli do toga da imamo vlastite brendove i proizvodnju', objašnjava Tedeschi. 'Od 2007. Atlantic je na Zagrebačkoj burzi, a tri godine kasnije' uslijedila je kupnja Droge Kolinske, prehrambene tvrtke iz Slovenije, što je izazvalo veliku pažnju u regiji.

Wirtschaftsblatt naglašava da je pašteta Argeta, Tedeschijev proizvod, prisutna i u svakom supermarketu u Austriji te zauzima 30 posto tržišta pašteta i namaza. Na zapadnim tržištima Atlantic zarađuje 25 posto svojih prihoda, a to bi se za nekoliko godina trebalo povećati na 60 posto, predviđa Emil Tedeschi.

Ovaj poduzetnik ujedno je prijatelj premijera Zorana Milanovića, kao i konstruktivan javni kritičar politika hrvatske Vlade, piše Wirtschaftsblatt i citira kritiku da su 'vladajući mogli učiniti mnogo više i da nedostaje politička volja za reforme'. Naročito se zamjera Vladi to što nije bolje iskoristila ulazak u Europsku uniju, kao i to da se ne shvaća 'tektonska promjena otvaranja tržišta od 500 milijuna ljudi'.

Na kraju se spominje i Tedeschijev 'drugi hobi', a to je muzika i nastupanje na privatnim zabavama pod imenom DJ SMS Deutsch. Umjetničko ime je aluzija na to da na talijanskom Tedeschi znači 'Nijemci', a spominju se i zabave u jednom zagrebačkom klubu na kojima je Emil Tedeschi domaćin. Njega pak ne brine interes medija za sve te aktivnosti te kaže da 'uživa u svemu tome, jer sve to je dio mene'.