ŽENE U GOSPODARSTVU

Ljerka Puljić: Cijeli život želim biti sin svom ocu

05.03.2015 u 14:05

Bionic
Reading

U organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) održana je međunarodna konferencija 'Jačanje uloge žena u gospodarstvu', s ciljem poticanja poduzetništva među ženama te unapređenja korporativnog upravljanja i poslovanja tvrtki. Na okruglom stolu u okviru konferencije raspravljalo se o ulogama žena u upravljanju i utjecaju raznolike uprave na poslovanje kompanije i društvo općenito

Malin Holmberg, glavna izvršna direktorica Tele2 Hrvatska, smatra kako spolno raznolike grupe pridonose boljoj inovaciji i kreativnosti te omogućuju da se problem sagleda iz različitih kutova, što je bitno za upravljanje rizikom.

'Ponekad je teško upravljati takvim timom, ali svakako je odlično i izazovno', kazala je Holmberg i dodala kako okruženje u kojem odrastate uvelike određuje daljnji životni put i karijeru.


S njom se složila Melanie Seier Larsen, predsjednica sekcije žena menadžera u Udruzi menadžera Slovenije

'Raznolikost je bitna u upravljanju jer omogućuje različite točke gledišta', kazala je Seier Larsen.

'Sve počinje u djetinjstvu', dodala je Seier Larsen.

Dragica Pilipović Chaffey, glavna izvršna direktorica Serbia Broadbanda, poručila je svim ženama da budu konkurentne. Premanjenim riječima, to je najbitnije. Predložila je pritom da se prilikom predaje životopisa izbrišu imena i spol, što bi omogućilo donošenje objektivnije odluke.

Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Hrvatske, član NO-a Mercatora Slovenija te bivši predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma (HT), smatra kako je rješenje korporativna kultura koja poštuje kvalitetu i koja je potpuno spolno neutralna.

'Puno je bolje i produktivnije imati raznoliku upravu, što mogu posvjedočiti iz vlastitog iskustva', kazao je Mudrinić.

Michael Muller, predsjednik Uprave Raiffeisenbank Austria, smatra da treba promijeniti stanje uma.

'Živimo u muškom svijetu, ali to treba promijeniti. Volim raditi sa ženama, to je praktično. Žene su profesionalnije i veći radnici u upravljačkim tijelima', smatra Muller.

Ljerka Puljić, donedavna članica Uprave Agrokora i sadašnja članica NO-a Agrokora, smatra da je ženama potrebna potpora institucija.

'Potrebne su i socijalne i kulturne promjene. Kulturno još nismo zreli za jednakost spolova. Sve polazi od obitelji. Mislim da sam cijelog života željela biti sin svom ocu. Žene još uvijek nemaju dovoljno hrabrosti ni samouvjerenosti. Više od 50 posto žena u procesu obrazovanja bolje je od muškaraca. Kamo nestaju nakon toga?', upitala se Puljić.