ŠEFICA SANTANDERA

Ana Botin postala najmoćnija svjetska bankarica

11.09.2014 u 15:20

Bionic
Reading

Španjolski bankovni div Banco Santander imenovao je Anu Botin novom čelnicom nakon iznenadne smrti njezina oca Emilija, čime je postala vodeća žena u bankarskoj industriji te nastavila tradiciju stoljetnog upravljanja tim sada najvećim zajmodavcem u eurozoni

Ana Botin, koja je nedavno restrukturirala britanski ogranak Santandera pred vjerojatno izlistavanje dionica na tržištu, dugo je smatrana nasljednicom svoga oca, koji je u 28 godina na čelnoj dužnosti tu banku iz malog domaćeg zajmodavca pretvorio u globalnu financijsku instituciju.

Dolazak na čelo četvrte generacije te obitelji dogodio se ipak ranije od očekivanog i to zbog iznenadne smrti čelnika Santandera u dobi od 79 godina od srčanog udara, o čemu je banka jučer izvijestila javnost.

Sada će njegova kćer, u dobi od 53 godine, kao dugogodišnji bankar u segmentu ulaganja i poslovanja s građanima, uz dobro znanje pet stranih jezika, biti pod pritiskom da radi jednako tako dobro. Vodit će banku kroz predstojeću provjeru spremnosti na krizu, koju vodi Europska središnja banka (ECB), a koju bi, po mišljenju tamošnjih stručnjaka, trebala uspješno završiti. Dugoročno gledano, ulagači od nje očekuju da će povećati profitabilnost banke da bi se očuvale izdašne dividende, a očekuju i da će pronaći nova tržišta.

Imenovanje Ane Botin izazvalo je kontroverze među nekima koji osporavaju dugotrajno vođenje banke od strane te obitelji, premda ona trenutno u svome vlasništvu ima svega dva posto dionica.

"Nasljeđivanje u poslu ne bi se smjelo svesti na riječi 'moja će kćer preuzeti'", kazao je stručnjak za korporativno upravljanje u globalnoj tvrtki za upravljanje imovinom koja je vlasnik Santanderovih dionica. Kazao je to prije imenovanja Ane Botin, želeći ostati neimenovan.

Pa ipak, mnogi su mišljenja da će Botin, koja je u provela u Santanderu većinu vremena u proteklih 25 godina, omogućiti dobrodošli kontinuitet u banci koju su niskorizični profil i međunarodna ekspanzija pomogli zaštititi od tvrdokorne krize u gospodarstvima južne Europe.

'Ključno je pitanje je li obiteljska kontrola dobra ili loša stvar. Na kraju krajeva, to ovisi o pojedincima a Botinova kćer dio je stare garde'", kazao je Philip Saunders, jedan od čelnika u odjelu upravljanja raznim kategorijama imovine pri Investec Asset Managementu.

Emilio Botin, 'El Presidente' za svoje kolege, bio je predvodnik nastojanja da se stvori globalna banka koja bi objedinjeno pružala usluge multinacinalnim kompanijama te čitav niz usluga za građane.