SDP O MOLOVOJ PONUDI

Popijač nastupa kao da je iz mađarskog HUP-a

06.12.2010 u 12:44

Bionic
Reading

'Mol je dao ponudu malim dioničarima prije nekoliko dana, od tada pa do danas Vlada spava, ne radi ništa, premijerka šuti, a ministri su kontradiktorni: jednom je sve razumljivo, pa daje izjave kao da je član mađarskog HUP-a, a za drugog Mađari udaraju ispod pojasa', kazao je Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, stranke koja je jutros sazvala konferenciju za novinare o ponudi MOL-a za dokup dionica INA-e

Hrvatskoj bi strateški interes trebao biti da zadrži 'određeni odnos i određeni utjecaj u Ini', smatra Milanović. 'Ovo nije napad, ovo je poziv Vladi da vidi što se može napraviti da zadrži kontrolu nad Inom. Ako se Vlada može stalno zaduživati za tekuće stvari, možda može i za strateške ciljeve, možda bi ponudu malim dioničarima mogli dati mirovinski fondovi koji danima šalju signal Vladi', rekao je.

Podsjetio je da u prvoj polovici slijedeće godine Mađarska preuzima predsjedanje EU-om, to je razdoblje u kojem bi Hrvatska trebala konačno završiti pregovore o članstvu u EU-u. Milanović se nada da Molova ponuda i završetak hrvatskih pregovora nisu povezani, odnosno da nije jedan uvjetovan drugim.

Prema Milanoviću, Mol je s ovom ponudom izašao iz partnerskih odnosa, za njega je odnos Vlade i Mola postao suparnički. Šef SDP-a kaže da je Mađarima netko omogućio da imaju dominantnu poziciju, da se bore za svoje interese. 'Mol je partner, ali i takmac, ova ponuda nije u duhu suradnje, trebamo nešto učiniti da zaštitimo hrvatske interese', komentirao je Milanović.

Na novinarski upit zašto bi mirovinski fondovi ispravljali krive poteze Vlade, Milanović je rekao: 'Mirovinski fondovi bili bi spremni uložiti kad bi bili spremni ući u kompaniju u kojoj neće biti dva takmaca.'