BEZ PRAVNE OSNOVE?

Mobilni operateri o obvezi registracije prepaid korisnika

03.12.2010 u 16:47

Bionic
Reading

Tri hrvatska mobilna operatera izvršit će registraciju prepaid-bon korisnika, ali samo ako za to postoji zakonska obveza odnosno zakonski propis, koji za sada po njima ne postoji, a čijem donošenju treba prethoditi bar javna rasprava unutar telekom industrije kako bi operateri mogli iznijeti stav o realnosti tog provođenja

Zaključak je to iz danas dobivenih komentara iz sve tri tvrtke-mobilnih operatera u Hrvatskoj T-HT-a (T-Mobile), Vipneta i Tele2 Hrvatska, a na današnju objavu iz Hrvatske agencije za elektroničke komunikacije i poštu (HAKOM) čiji je stručni nadzor utvrdio da niti jedan od tri mobilna operatora nije u potpunosti omogućio trenutačnu identifikaciju korisnika usluga operativno-tehničkom tijelu nadležnom za nadzor elektroničkih komunikacija, pa su im određeni rokovi u kojima to moraju omogućiti.

HAKOM je nadzor obavio temeljem članka 108. Zakona o elektroničkim komunikacijama kojim se, kako su naveli, uz ostalo uređuje obveza trenutačne identifikacije korisnika usluga.

Svim je operaterima naredio otklanjanje tih nepravilnosti te odredio rokove da za sve nove korisnike moraju omogućiti trenutačnu identifikaciju do 1. ožujka iduće godine, a za postojeće korisnike, za koje u ovom trenutku ne mogu omogućiti trenutačnu identifikaciju, taj je rok 1. rujna 2011.

Komentirajući takvu objavu iz HAKOM-a iz T-HT-a uz iznenađenje ističu i kako je 'notorna činjenica da u Hrvatskoj nije uvedena obvezna registracija mobilnih prepaid korisnika', kao i da je javno poznato da se o tome vodi javna rasprava zadnjih godinu dana.

Smatraju i da pravna osnova za obveznu registraciju prepaid korisnika nije sadržana u pozitivnim zakonskim propisima te da je za uvođenje takve obveze za korisnike njihovih usluga potrebno izmijeniti postojeće propise. Za rješenje HAKOM-a kažu da je pravno pogrešno te da će protiv njega uložiti tužbu Upravnom sudu.

Za dane rokove u rješenju smatraju da su proizvoljno navedeni bez konzultacije s HT-om te ističu kako bi to moglo dovesti do brojnih loših posljedica, među kojima i do neadekvatne zaštite osobnih podataka ako se detaljno ne regulira propisima, pa do zbunjenosti korisnika.

Iz Vipneta također naglašavaju da su navedeni rokovi za tu registraciju određeni potpuno proizvoljno i to za obvezu koja ne postoji ni u jednom zakonu. Njeno uvođenje imalo bi, kako smatraju, nesagledive posljedice za sve korisnike kao i za cijelu telekom industriju, posebno što se od nje očekuju ogromne investicije u ispunjenju ciljeva strateškog dokumenta hrvatske Vlade o razvoju širokopojasnog pristupa internetu u slijedećih pet godina.

Napominjući kako je nadzornik HAKOM-a time 'izašao van okvira svojih ovlasti' vjeruju i da će vijeće HAKOM-a znati reagirati i onemogućiti provođenje ovakve skupe pogreške i nesagledivih posljedica koje će ona izazvati.

Iz Tele2 Hrvatska poručili su da će poštivati zakonske obveze uz napomenu kako od HAKOM-a očekuju osiguravanje jednakih uvjeta za sve sudionike na tržištu.