LJUBO JURČIĆ O PONUDI MOL-A

'Ne mogu vjerovati da nisu obavijestili Vladu'

03.12.2010 u 11:30

Bionic
Reading

Zašto su Mađari iznenada odlučili povećati udio u Ini i je li moguće da Vlada o preuzimanju Ine nije bila obaviještena, kako sugerira reakcija ministra Šukera u Novom listu, pitali smo ekonomista Ljubu Jurčića, koji smatra da je MOL-ova ponuda mogla biti upućena i Vladi

Hanfa jutros obustavila trgovinu dionicama Ine

U rješenju objavljenom na ZSE-u se navodi da će obustava trajati do trenutka kada javnost bude točno i ispravno obaviještena o okolnostima ponude mađarskog Mola što će utvrditi Hanfa i o tome bez odgode obavijestiti Zagrebačku burzu.

Mol je jučer objavio privatnu ponudu malim dioničarima Ine po cijeni od 2.800 kuna po dionici, dok je prosječna cijena dionica Ine jučer iznosila 1.721 kunu.

Mađarski MOL jučer je obznanio da namjerava postati većinski vlasnik Ine tako što će malim dioničarima ponuditi 2.800 kuna po dionici. Ekonomist Ljubo Jurčić smatra da je ovo logičan potez jer MOL ionako ima upravljačka prava, pa je dobro da se broj dionica usklađuje s načinom upravljanja.

'Još sam Sanaderu i Polančecu sugerirao da se u prošloj javnoj ponudi MOL-u omogući da stekne veći udio, kako Mađari ne bi bili u neugodnoj situaciji s obzirom na njihova upravljačka prava. U javnosti je gorak okus bio i neugodne afere oko toga da Mađari upravljaju Inom, a nemaju 51 posto. Dobro je da se situacija raščisti i riješi politikantstva', kazao je Ljubo Jurčić za tportal.

Zamoljen da komentira izjavu ministra Šukera, koji je Novom listu rekao da 'ovako nešto nije nagoviješteno, a kamoli Vladi rečeno da je javna ponuda već na Burzi', dok MOL tvrdi da je sve dogovorio s Vladom, Jurčić kaže:

Ne mogu vjerovati da MOL nije obavijestio Vladu! To bi svakako bilo korektno, to bi svakako trebalo proizlaziti iz dioničarskog ugovora Ine i MOL-a. Znam da to u prvom dioničarskom ugovoru nisu mogli.'

Međutim, Jurčiću smeta što je Vlada izuzeta iz ponude malim dioničarima: 'Zašto Mađari ne bi podebljali udio kupujući dionice koje su u rukama Vlade, odnosno onaj dio koji mogu, jer će 25 posto plus jednu dionicu zadržati do ulaska Hrvatske u EU, ionako će te dionice kada MOL kupi preko 50 posto i bude mogao donositi sve odluke postati manje vrijedne.'

MOL ovom odlukom jača svoje pozicije za pregovore s hrvatskom Vladom, koji su se pokazali prilično neuspješnima. Do 1. prosinca nije postignut dogovor oko plinskog biznisa, što su Mađari očekivali da će riješiti još u rujnu, kada su htjeli dati javnu ponudu. Treba li boljeg motiva MOL-u za preuzimanje većinskog udjela od ovog, jačanja pozicija u odnosu s drugim suvlasnikom, hrvatskom Vladom, a ovime se štite od mogućnosti da Vlada nađe drugog strateškog partnera koji bi ih mogao istisnuti?