VARAŽDINSKI PROIZVOĐAČ NAMJEŠTAJA

Četiri stotine radnika Mundusa prekinulo rad

01.12.2010 u 12:48

Bionic
Reading

Većina od četiristotinjak zaposlenika Mundusa, najstarijeg varaždinskog i jednog od najvećih domaćih proizvođača namještaja, prekinula je proizvodnju i izašla na ulicu ispred pogona poduzeća gdje je kratko blokirala promet

'Plaću nismo dobili od rujna, izuzme li se akontacija od 1.500 kuna za taj mjesec, a troškove prijevoza potražujemo za neke mjesece još iz prošle godine. Uprava kaže da trebamo samo raditi da bi se napravila još jedna isporuka i isplatila naša potraživanja, no to nam ponavlja već nekoliko mjeseci, a naročito u zadnje dvije godine. Više ne možemo plaćati račune, kredite niti rješavati ostale egzistencijalne potrebe', rekao nam je Željko Dolenc, sindikalni povjerenik Regionalnog industrijskog sindikata.

Uslijed svega toga, kako ističe, došlo je do spontanog bunta i prekida proizvodnje koji bi mogao prerasti u višednevni štrajk.

'Svjesni smo da je u Hrvatskoj kriza, no mi proizvodimo sve što nam se naloži i to se proda. Međutim, poslovodstvo stalno jauče da nema novca za plaće. Više puta tražili smo tijekom razgovora da se poštuju ugovori o radu, nakon kojih bismo dobili obećanja pa i obavijesti na oglasnim pločama, no sada je početak prosinca i još ništa nije ispunjeno. Ne može to više tako, jer zaposlenici nemaju za kruh za sebe i djecu, a kamoli za autobusnu kartu za dolazak na posao koja za neke stoji tisuću kuna mjesečno. Pitam vas kako sada da ispune svoju radnu obvezu', upozorava Dolenc.

Posebno je teško, napominje, bračnim parovima koji rade u poduzeću.

'U zadnja tri mjeseca suprug i ja dobili smo svaki po 1.500 kuna. S tih 3.000 kuna, odnosno tisuću po mjesec, pokušajte preživjeti s dvoje učenika', kaže zaposlenica Mundusa dodajući kako je u ovakvim okolnostima možda bolji i stečaj poduzeća nego nastavak višemjesečne agonije kojoj ne vidi kraj.