USPJEŠNI PREGOVORI

Varteks seli proizvodnju u Novi Marof

30.11.2010 u 13:44

Bionic
Reading

Vijećnici Novog Marofa sinoć su se pozitivno izjasnili o mogućem preseljenju proizvodnih pogona i djelatnosti Varteksa na lokaciju bivšeg pogona Levi'sa. U pogon bivše novomarofske tvornice i okolne prostore doći će 1.200 do 1.400 radnika

Ako budu prihvatljivi svi ponuđeni uvjeti, Varteks bi se u Novi Marof preselio na lokaciju od oko 76.000 kvadratnih metara na kojoj bi bili objekti od oko 21.000 kvadratnih metra neto, odnosno bruto oko 24.500 metara kvadratnih. Budući da se tvornica u kojoj se šivalo za Levis prostire na 33 tisuće kvadrata, razliku od oko 43.000 kvadratnih metara trebao bi osigurati Grad Novi Marof, koji uz pogon bivšeg Levi'sa ima takvu parcelu, ali koja je predviđena za drukčije sadržaje.

Međutim, s obzirom na ishod Gradskog vijeća, može se očekivati skora prenamjena gradskog zemljišta uz bivši Levi's. No zemljište se neće izravno dati varaždinskoj kompaniji, već će se na javnom natječaju prodavati po početnoj cijeni od 58 kuna/m2 te uz uvjet da se u godinu dana privede svrsi.

Nakon osiguranja zemljišta, slijedi izrada idejnog rješenja i projekta novih Varteksovih pogona u Novom Marofu.

'Ne planira se gradnja visokih objekata, odnosno svi novoizgrađeni objekti trebali bi se uklopiti u sadašnje visinske gabarite. Također, zbog promjene tehnologije više nije predviđena izgradnja postrojenja visina i volumena kakvi danas postoje u Varaždinu, već će se svi prateći objekti maksimalno prilagoditi okolišu', ističe Zoran Košćec, predsjednik Uprave Varteksa u pismu novomarofskom gradonačelniku Darku Hreniću s kojim je vodio intenzivne pregovore oko preseljenja.

Žitelje Novog Marofa vjerojatno najviše zanima hoće li se otvoriti nova radna mjesta nakon dolaska Varteksa u kojem sada radi više od 120 ljudi iz grada Novog Marofa i bliže okolice.

'S obzirom na to da je za preseljenje predviđeno 1.200-1.400 zaposlenika, uz prirodnu fluktuaciju od oko pet posto zaposlenika godišnje, predviđamo da će se svake godine otvoriti mogućnosti za zapošljavanje oko 60-70 djelatnika od čega bi većina mogla biti s područja Novog Marofa, a ovisno o raspoloživosti profila djelatnika', najavljuje Košćec, ističući da su koristi za lokalnu zajednicu i više nego vidljive.