KAKO JE PRIVATIZIRAN KONSTRUKTOR?

Žderić i Mladineo optuženi tek za 'prvi korak'

30.11.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Jedna od najspornijih privatizacijskih muljaža, pretvorba splitskog građevinske tvrtke Konstruktor konačno bi nakon gotovo 20 godina trebala dobiti i sudski epilog. Međutim, iz priopćenja splitskog Županijskog odvjetništva nije jasno obuhvaća li optužnica cjelokupnu pretvorbu i privatizaciju Konstruktora ili samo 'početni grijeh'

Pretvorba i privatizacija Konstruktora klasičan je primjer preuzimanja tvrtke vlastitim novcem što je utvrdila i državna revizija još prije sedam godina. Naime, koncem 2003. ured Šime Krasić dovršio je reviziju kojom je utvrđeno da je Konstruktor privatiziran tako što je na novoosnovanu tvrtku Konstruktor inženjering prebačena sva

Mladineo ostaje ravnatelj Porezne uprave

Na upit tportala hoće li ministar financija Ivan Šuker zatražiti od Vlade smjenu državnog tajnika i ravnatelja Porezne uprave Ivice Mladinea dobili smo odogovor da Ministarstvo financija nije zaprimilo službenu informaciju od Županijskog državnog odvjetništva
o podizanju optužnog prijedloga.

prava i imovina 'stvarnog' Konstruktora.

Potom je ta imovina prodana po sniženoj cijeni društvenom poduzeću 'Projektni biro Konstruktor Split', koji je u končanici privatiziran po cijeni do milijun i pol njemačkih maraka (oko šest milijuna kuna). Sliku savršene pretvorbe upotpunjuje i podataka da je Projektni biro kao kupac Konstruktor inženjeringa koristio kredit tog istog Konstruktor inženjeringa u punom iznosu kupoprodaje.

Drugim riječima, Konstruktor je kupio samoga sebe, a Žderić i ekipa dokopali su se za 'siću' vlasništva jedne od najvećih hrvatskih građevinskih tvrtki, u kojoj je samo mehanizacija vrijedila oko 50 milijuna DEM-a. Cijelu operaciju kreirali je današnji neprikosnoveni šef Konstruktora Željko Žderić, koji je tada bio predsjednik Upravnog odbora društvenog poduzeća Konstruktor, a pomogli su mu članovi Upravnog odbora Berislav Bašić, Ivica Mladineo, Nediljko Ževrnja i Josip Kuzmanić.

Da bi apsurd bio veći, svi su oni na dužnost postavljeni rješenjem Agencije za restrukturiranje i razvoj sa zadatkom da provedu pretvorbu tog poduzeća. Zanimljivo je da je od nalaza revizije koji bjelodano svjedoči o ordinarnom kriminalu do podizanja optužnice proteklo čak sedam godina. U međuvremenu splitski Županijski sud je odbio prvi istražni zahtjev i vratio predmet u istragu tek na zahtjev Vrhovnog suda. Izgleda da je optužnica ugledala svjetlo dana tek nakon što je postalo jasno da moćni zaštitnici 'građevinskog lobija' nepovratno gube političku snagu.

Međutim, iz šturog priopćenja županijskog državnog odvjetništva nije do kraja jasno za što se sve terete optuženici. Prema optužnici, inkriminirana petorka nije dovršila započetu pretvorbu trgovačkog društva, već je osnovala društvo KI d.d. Split, na koje su simuliranom prodajom prenijeli imovinu društvenog poduzeća Konstruktor. Tereti ih se da su na taj način tom društvu neosnovano pribavili korist od najmanje 2,1 milijun kuna oštetivši Hrvatski fond za privatizaciju.

Žderić i menadžment kontroliraju vlasništvo

Konstruktor-inženjering danas vlasnički kontroliraju Željko Žderić, predsjednik Uprave, Vice Dodig, tehnički direktor, Meri Soko, šefica pravne službe i Saša Đukan, direktor zagrebačkog predstavništva, i to kao najveći pojedinačni dioničari te preko tvrtki Veho, Fodi i Fossa, koje zajedno imaju 71,9 posto Konstruktora.

Iz onoga što je prezentirano javnosti vidljivo je da optužnica pokriva samo prvi koraku u kriminalnoj pretvorbi i privatizaciji Konstruktora – osnivanje Konstruktor inženjeringa i prebacivanje imovine na novoosnovanu tvrtku. Ostale transakcije koje su finalizirane spornom privatizacijom ne spominju se pa nije jasno hoće li odgovornost biti ograničena samo na nepravilnosti u pretvorbi i pričinjavanje štete jednoj tvrtki na račun druge ili će protagonisti odgovarati za pribavljanje materijalne koristi u nezakonitoj privatizaciji.

Ostaje nejasno i kako je moguće da je šteta procijenjena na samo 2,1 milijun kuna budući da se radi o imovini znatno veće vrijednosti. Naime, prije nego što je prodan Projektnom birou, Konstruktor-inženjering imao je temeljni kapital vrijedan 28,7 milijuna njemačkih maraka.