TURSKA, OBEĆANA ZEMLJA

Đuro Đaković TEP novim poslom sačuvao radna mjesta

29.11.2010 u 12:32

Bionic
Reading

Tvrtka Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja (ĐĐ TEP) sklopila je oko 4,5 milijuna eura vrijedan posao s termoelektranom u Turskoj. Od voditeljice projekta Zdenke Karlović doznajemo da je riječ o pravom izazovu za slavonskobrodsku tvrtku

Radi se o 24 modula koji su teški od 55 do čak 130 tona. Budući da je riječ o specifičnim gabaritima transportnih jedinica, tvrtka se odlučila za transport riječnim putem. Moduli su tako teretnim brodovima krenuli put Turske iz Luke Brod koja se, prvim ovakvim transportom, legitimirala kao jedina luka u regiji specijalizirana za pretovar teških tereta.

'Đuro Đaković TEP sklopio je ugovor za isporuku modula za dva kotla. Za svaki kotao isporučili smo četiri modula, a svaki modul ima tri transportne jedinice. Ovo je za tvrtku prvi, no nadamo se ne i posljednji ovakav posao koji nije jedinstven samo po specifičnom proizvodu, već i po načinu transporta proizvoda do naručitelja. Naime, odlučili smo se module, a radi se o doista specifičnim gabaritima transportnih jedinica čija je dužina 24 metra, širina četiri metra, a težina od 55 do čak 130 tona, transportirati do Turske riječnim putem', rekla ja za tportal voditeljica projekta Karlović.

Dodala je da je Đuro Đaković TEP dogovorio isporuku ukupno 24 modula, a svi su već isporučeni turskom naručitelju. Ovim poslom pokriveno je 10 posto od ukupnog godišnjeg kapaciteta Đuro Đaković TEP-a. Odlučivši se za transport riječnim putem tvrtka je ostvarila i nemalu uštedu.

Marijan Jurić, ravnatelj Luke Brod, istaknuo je da tvrtke koje se odluče za riječni transport na prijevozu uštede najmanje 30 posto, jer su lučke tarife daleko niže od bilo kojih drugih u ostalim vidovima transporta.

Iako Uprava čini sve da ovakvim i sličnim poslovima potakne proizvodnju i konkurentnost tvrtke na tržištu, u sljedećoj godini, prema trenutno aktualnim ponudama, Đuro Đaković TEP očekuje prihod od oko 47 milijuna eura. To je za gotovo 16 milijuna eura manje od prihoda koji se očekuje u ovoj godini, odnosno preko 30 milijuna eura manje u odnosu na prihod ostvaren 2009. godine.

Prošle je godine dobit tvrtke Đuro Đaković TEP iznosila 12,3 posto, dok bi očekivana dobit u ovoj godini trebala iznositi 5,7 posto. Sklapanjem novih poslova s inozemnim partnerima tvrtka, unatoč krizi, nastoji isplivati iz recesije te tako sačuvati radna mjesta za svih 840 zaposlenih radnika.