ISKUSTVO PODUZETNIKA DRAŠKOVIĆA

'Srbima je grozno poslovati u Hrvatskoj'

26.11.2010 u 11:23

Bionic
Reading

Rodoljub Drašković, vlasnik kompanije Swisslion koja ima tvrtku i u Sisku, u beogradskom se mediju B92 jučer, na dan kada je održan biznis forum hrvatskih i srpskih gospodarstvenika i susret dvaju predsjednika, požalio na iskustva u dvoipolgodišnjem poslovanju na hrvatskom tržištu. Draškoviću je poslovati u Hrvatskoj - grozno

Dok u Srbiji trenutačno posluje oko 200 hrvatskih tvrtki, u Hrvatsku je uspjela ući samo jedna kompanija, Swisslion Takovo, koji je investirao oko 20 milijuna eura u konditorsku industriju u Sisku, piše B92.

'Mi smo prva srpska firma sa srpskim kapitalom u Hrvatskoj, ali naša iskustva na hrvatskom tržištu su vrlo loša', žali se Drašković.

Kao loše iskustvo navodi praksu banaka da, nakon što je neka tvrtka prodana srpskom vlasniku, donose odluku o prestanku korištenja subvencioniranih kredita realiziranih prije privatizacije te da novom vlasniku uručuju fakturu za sve subvencije koje je tvrtka dobivala dok joj je vlasnik bio Hrvat.

Drašković ističe da je marža na srpsku robu čak 300 posto, da bi se prikazala skupom i nekonkurentnom.

U više navrata srpski biznismeni tražili su od vlade da inzistira na reciprocitetu, jer u Srbiji posluje više od 200 hrvatskih poduzeća, a prema Draškoviću, srpska roba i kapital nepoželjan je u Hrvatskoj.

On smatra da predsjednik Tadić i njegovi dobri odnosi s Ivom Josipovićem za sada neće uspjeti puno promijeniti tu situaciju. 'Mislim da Vlada Hrvatske vodi glavnu riječ, a ne predsjednik Hrvatske. Tadić je otišao s najboljim namjerama i pozdravljam njegov odlazak tamo', kaže vlasnik Swissliona.