TONEMO I DALJE

Hrvatska izašla iz recesije, ali ne zadugo

26.11.2010 u 11:13

Bionic
Reading

U trećem tromjesečju bruto domaći proizvod porastao je za 0,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, prva je procjena Državnog zavoda za statistiku

To je prvi rast BDP-a od posljednjeg tromjesečja 2008. godine, što bi značilo da je domaće gospodarstvo izašlo iz dosad najduže recesije, ako se izlazak iz recesije definira prvom stopom rasta BDP-a.

Stopa rasta je nešto niža od procjene makroekonomista koji su, u prosjeku, očekivali plus od 0,3 posto

Na BDP pozitivno su utjecali dobra turistička sezona i rast prometa u trgovini na malo u razdoblju od srpnja do rujna.

Analitičari Raiffeisen Consultinga također, u svojoj analizi, konstatiraju da je blagi oporavak gospodarstva više utemeljen na sezonskim faktorima te da se taj trend u zadnjem tromjesečju neće nastaviti. Gospodarstvo će nam ponovo zaroniti u minus ponajviše zbog rasta nezaposlenosti što opet znači da će građani sve manje trošiti.

'Posljedično, niska domaća potražnja u uvjetima postupnog slabljenja pozitivnog učinka inozemne potražnje i dalje će destimulirati proizvodnju, a time i investicije. Osnove za rast državne potrošnje nema, a nema ni naznaka oporavka investicijske aktivnosti. Polako se topi i pozitivan utjecaj neto izvoza roba i usluga', upozoravaju analitičari.

U četvrtom tromjesečju stopa pada BDP-a mogla bi iznositi oko 1,2 posto, a za cijelu godinu u Raiffeisenu očekuju pad od 1,5 posto.