NAJVEĆI PAD U 35 GODINA

Japanski BDP smanjen 12,7 posto u četvrtom kvartalu 2008.

16.02.2009 u 11:36

Bionic
Reading

Japanski bruto domaći proizvod (BDP) u posljednja je tri mjeseca prošle godine smanjen za 12,7 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, što je najveći pad aktivnosti u toj zemlji od naftne krize prije 35 godina, a kao razlog japanska vlada navodi rekordno smanjenje izvoza

Pad aktivnosti u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu veći je nego što su procjenjivali ekonomisti a rezultat je pada izvoza od 13,9 posto, uslijed recesije u Sjedinjenim Državama i Europi koja je srezala potražnju za japanskim automobilima i elektronikom.

U odnosu na tromjesečje ranije BDP je smanjen za 3,3 posto, pokazale su nadalje prve procjene japanske vlade.

'Nedvojbeno je riječ o najgoroj ekonomskoj krizi u poslijeratnom razdoblju', ustvrdio je japanski ministar za ekonomsku i fiskalnu politiku Kaoru Yosano.

Pad aktivnosti nadmašio je također pad američkog BDP-a i onog eurozone u četvrtom tromjesečju lani, u visini od jedan odnosno 1,5 posto.

Japanski proizvođači ne samo da su pogođeni padom inozemne potražnje već i one domaće, kao i jačanjem japanskog jena koji poskupljuje njihove proizvode u inozemstvu i umanjuje vrijednost inozemne dobiti.

Japanska vlada procjenjuje da je za pad aktivnosti u zadnjem tromjesečju najvećim dijelom - čak 90 posto - zaslužan pad inozemne potražnje, dok se preostalih 10 posto pripisuje padu domaće potražnje.

Tvrtke poput Toyote, Sonyja i Hitachia očekuju da će tekuću fiskalnu godinu koja završava 31.ožujka završiti s golemim gubitcima, zbog čega su primorane na velika otpuštanja.

Zatvaranja radnih mjesta posljedično su pogodila povjerenje potrošača i smanjila njihovu potrošnju, inače zaslužnu za 55 posto japanskog BDP-a. Osobna potrošnja u zadnjem je tromjesečju pala za realnih 0,4 posto u odnosu na tromjesečje ranije.

U 2008. japansko gospodarstvo smanjeno je za realnih 0,7 posto, po prvi put u posljednjih devet godina, objavila je tamošnja vlada.