Gospodarstvo KONGRES U ZAGREBU

Ugostitelji traže niži PDV

Trenutni položaj hrvatskog ugostiteljstva zabrinjavajući je jer stagnira u svim segmentima, to više nije kao nekad profitabilna djelatnost i puno toga otežava poslovanje, poput visokog PDV-a, brojnih naknada i pristojbi, pada potrošnje gostiju, manjih investicija i nedostatnih kvalitetnih stručnih kadrova, istaknuto je prvog radnog dana 23. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK)

Kongres je u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a okupio oko 500 sudionika iz cijele Hrvatske. Njima se uz predstavnike cehova gotovo svih županija, koji su iznosili problematiku iz svojih regija, obratio i ministar turizma Damir Bajs, čije je ministarstvo i pokrovitelj kongresa.

Europske zemlje smanjuju PDV za restorane

Savjetnik za politiku europskog udruženja hotela, restorana i kafića HOTREC Daniel Makay preporučio je Hrvatskoj da smanji PDV za usluge restorana odnosno općenito za ugostiteljstvo. Upravo je time dotaknuo pravu temu jer ugostitelji i drugi turistički djelatnici već godinama traže manju stopu PDV-a. Na ovogodišnjem kongresu upozorili su na primjere europskih zemalja, poput Slovenije, Francuske, Belgije i Finske, koje su smanjile PDV na restorane.
(A.T.)

Kazavši da su za dobre turističke rezultate ove godine zaslužni i ugostitelji te dobra suradnja s HOK-om, ministar Bajs je istaknuo da se za poboljšanje uvjeta poslovanja ugostitelja i turističkih djelatnika učinilo dosad što se moglo.

Pritom je spomenuo 25-postotno smanjenje pristojbi za spomeničku rentu, članarine turističkim zajednicama, za vodu i šume. Može se još i više, smatra Bajs, ali dosta toga ovisi i o lokalnoj samoupravi, koja nažalost nije uvijek slijedila preporuke Vlade.

Najavio je i da je u pripremi prijedlog zakona kojim će ugostitelji i turizam drugačije plaćati HRT pretplatu i to tako da im na jedan prijavljeni TV prijemnik tri budu besplatna.

Važnim je istaknuo što HOK i Ministarstvo zajedno rade na promociji i stipendiranju strukovnih zanimanja, za koja je sada povećano zanimanje, kao i na projektu brendiranja hrvatske autohtone hrane i pića koji bi skoro trebao biti dovršen.

Iznoseći problematiku poslovanja ugostitelja obrtnika u zadnjih nekoliko kriznih godina predstavnici cehova županijskih komora istaknuli su uz fiskalne i parafiskalne naknade i previsok PDV, koji bi po njima trebao biti daleko manji od sadašnjih 23 posto, možda 10 ili 15 posto.

Predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a Zlatko Puntijar upozorio je na potrebu izmjena zakona o trgovini zbog nedorečenosti oko mogućnosti ponude gotove hrane u trgovačkim centrima, kao i na zakonsko reguliranje nelojalne konkurencije ('pizza i sendviči iz garaža') te sive ekonomije kao velikih problema ugostiteljstva.

Dubravka Leš iz Bjelovarsko-bilogorske županije naznačila je problem otpuštanja žena u obrtničkom ugostiteljstvu i potrebu subvencioniranja zapošljavanja na lokalnim razinama, dok je Stjepan Perić iz Dubrovačko-neretvanske županije kazao da hrvatskom ugostiteljstvu trebaju novi modeli razvoja jer su stari definitivno potrošeni.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još

Tečajna lista

| Sve valute
HNB | 07.12.2016.
Valuta Šifra Jedinica Kupovni Srednji Prodajni
AUD 036 1 5,190797 5,206416 5,222035
CAD 124 1 5,258384 5,274207 5,290030
CZK 203 1 0,277847 0,278683 0,279519
DKK 208 1 1,009800 1,012839 1,015878
HUF 348 100 2,390251 2,397443 2,404635
JPY 392 100 6,115445 6,133847 6,152249
NOK 578 1 0,834567 0,837078 0,839589
SEK 752 1 0,764968 0,767270 0,769572
CHF 756 1 6,931440 6,952297 6,973154
GBP 826 1 8,896839 8,923610 8,950381
USD 840 1 6,974560 6,995547 7,016534
EUR 978 1 7,511601 7,534204 7,556807
PLN 985 1 1,668874 1,673896 1,678918
=