Gospodarstvo KONGRES U ZAGREBU

Ugostitelji traže niži PDV

Trenutni položaj hrvatskog ugostiteljstva zabrinjavajući je jer stagnira u svim segmentima, to više nije kao nekad profitabilna djelatnost i puno toga otežava poslovanje, poput visokog PDV-a, brojnih naknada i pristojbi, pada potrošnje gostiju, manjih investicija i nedostatnih kvalitetnih stručnih kadrova, istaknuto je prvog radnog dana 23. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK)

Kongres je u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a okupio oko 500 sudionika iz cijele Hrvatske. Njima se uz predstavnike cehova gotovo svih županija, koji su iznosili problematiku iz svojih regija, obratio i ministar turizma Damir Bajs, čije je ministarstvo i pokrovitelj kongresa.

Europske zemlje smanjuju PDV za restorane

Savjetnik za politiku europskog udruženja hotela, restorana i kafića HOTREC Daniel Makay preporučio je Hrvatskoj da smanji PDV za usluge restorana odnosno općenito za ugostiteljstvo. Upravo je time dotaknuo pravu temu jer ugostitelji i drugi turistički djelatnici već godinama traže manju stopu PDV-a. Na ovogodišnjem kongresu upozorili su na primjere europskih zemalja, poput Slovenije, Francuske, Belgije i Finske, koje su smanjile PDV na restorane.
(A.T.)

Kazavši da su za dobre turističke rezultate ove godine zaslužni i ugostitelji te dobra suradnja s HOK-om, ministar Bajs je istaknuo da se za poboljšanje uvjeta poslovanja ugostitelja i turističkih djelatnika učinilo dosad što se moglo.

Pritom je spomenuo 25-postotno smanjenje pristojbi za spomeničku rentu, članarine turističkim zajednicama, za vodu i šume. Može se još i više, smatra Bajs, ali dosta toga ovisi i o lokalnoj samoupravi, koja nažalost nije uvijek slijedila preporuke Vlade.

Najavio je i da je u pripremi prijedlog zakona kojim će ugostitelji i turizam drugačije plaćati HRT pretplatu i to tako da im na jedan prijavljeni TV prijemnik tri budu besplatna.

Važnim je istaknuo što HOK i Ministarstvo zajedno rade na promociji i stipendiranju strukovnih zanimanja, za koja je sada povećano zanimanje, kao i na projektu brendiranja hrvatske autohtone hrane i pića koji bi skoro trebao biti dovršen.

Iznoseći problematiku poslovanja ugostitelja obrtnika u zadnjih nekoliko kriznih godina predstavnici cehova županijskih komora istaknuli su uz fiskalne i parafiskalne naknade i previsok PDV, koji bi po njima trebao biti daleko manji od sadašnjih 23 posto, možda 10 ili 15 posto.

Predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a Zlatko Puntijar upozorio je na potrebu izmjena zakona o trgovini zbog nedorečenosti oko mogućnosti ponude gotove hrane u trgovačkim centrima, kao i na zakonsko reguliranje nelojalne konkurencije ('pizza i sendviči iz garaža') te sive ekonomije kao velikih problema ugostiteljstva.

Dubravka Leš iz Bjelovarsko-bilogorske županije naznačila je problem otpuštanja žena u obrtničkom ugostiteljstvu i potrebu subvencioniranja zapošljavanja na lokalnim razinama, dok je Stjepan Perić iz Dubrovačko-neretvanske županije kazao da hrvatskom ugostiteljstvu trebaju novi modeli razvoja jer su stari definitivno potrošeni.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još

Tečajna lista

| Sve valute
HNB | 21.01.2017.
Valuta Šifra Jedinica Kupovni Srednji Prodajni
AUD 036 1 5,307053 5,323022 5,338991
CAD 124 1 5,278663 5,294547 5,310431
CZK 203 1 0,277540 0,278375 0,279210
DKK 208 1 1,008607 1,011642 1,014677
HUF 348 100 2,431317 2,438633 2,445949
JPY 392 100 6,121957 6,140378 6,158799
NOK 578 1 0,834240 0,836750 0,839260
SEK 752 1 0,789444 0,791819 0,794194
CHF 756 1 6,993749 7,014793 7,035837
GBP 826 1 8,662813 8,688880 8,714947
USD 840 1 7,050956 7,072173 7,093390
EUR 978 1 7,499397 7,521963 7,544529
PLN 985 1 1,717918 1,723087 1,728256
=