Gospodarstvo KONGRES U ZAGREBU

Ugostitelji traže niži PDV

Trenutni položaj hrvatskog ugostiteljstva zabrinjavajući je jer stagnira u svim segmentima, to više nije kao nekad profitabilna djelatnost i puno toga otežava poslovanje, poput visokog PDV-a, brojnih naknada i pristojbi, pada potrošnje gostiju, manjih investicija i nedostatnih kvalitetnih stručnih kadrova, istaknuto je prvog radnog dana 23. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK)

Kongres je u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a okupio oko 500 sudionika iz cijele Hrvatske. Njima se uz predstavnike cehova gotovo svih županija, koji su iznosili problematiku iz svojih regija, obratio i ministar turizma Damir Bajs, čije je ministarstvo i pokrovitelj kongresa.

Europske zemlje smanjuju PDV za restorane

Savjetnik za politiku europskog udruženja hotela, restorana i kafića HOTREC Daniel Makay preporučio je Hrvatskoj da smanji PDV za usluge restorana odnosno općenito za ugostiteljstvo. Upravo je time dotaknuo pravu temu jer ugostitelji i drugi turistički djelatnici već godinama traže manju stopu PDV-a. Na ovogodišnjem kongresu upozorili su na primjere europskih zemalja, poput Slovenije, Francuske, Belgije i Finske, koje su smanjile PDV na restorane.
(A.T.)

Kazavši da su za dobre turističke rezultate ove godine zaslužni i ugostitelji te dobra suradnja s HOK-om, ministar Bajs je istaknuo da se za poboljšanje uvjeta poslovanja ugostitelja i turističkih djelatnika učinilo dosad što se moglo.

Pritom je spomenuo 25-postotno smanjenje pristojbi za spomeničku rentu, članarine turističkim zajednicama, za vodu i šume. Može se još i više, smatra Bajs, ali dosta toga ovisi i o lokalnoj samoupravi, koja nažalost nije uvijek slijedila preporuke Vlade.

Najavio je i da je u pripremi prijedlog zakona kojim će ugostitelji i turizam drugačije plaćati HRT pretplatu i to tako da im na jedan prijavljeni TV prijemnik tri budu besplatna.

Važnim je istaknuo što HOK i Ministarstvo zajedno rade na promociji i stipendiranju strukovnih zanimanja, za koja je sada povećano zanimanje, kao i na projektu brendiranja hrvatske autohtone hrane i pića koji bi skoro trebao biti dovršen.

Iznoseći problematiku poslovanja ugostitelja obrtnika u zadnjih nekoliko kriznih godina predstavnici cehova županijskih komora istaknuli su uz fiskalne i parafiskalne naknade i previsok PDV, koji bi po njima trebao biti daleko manji od sadašnjih 23 posto, možda 10 ili 15 posto.

Predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a Zlatko Puntijar upozorio je na potrebu izmjena zakona o trgovini zbog nedorečenosti oko mogućnosti ponude gotove hrane u trgovačkim centrima, kao i na zakonsko reguliranje nelojalne konkurencije ('pizza i sendviči iz garaža') te sive ekonomije kao velikih problema ugostiteljstva.

Dubravka Leš iz Bjelovarsko-bilogorske županije naznačila je problem otpuštanja žena u obrtničkom ugostiteljstvu i potrebu subvencioniranja zapošljavanja na lokalnim razinama, dok je Stjepan Perić iz Dubrovačko-neretvanske županije kazao da hrvatskom ugostiteljstvu trebaju novi modeli razvoja jer su stari definitivno potrošeni.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još

Tečajna lista

| Sve valute
HNB | 21.02.2017.
Valuta Šifra Jedinica Kupovni Srednji Prodajni
AUD 036 1 5,364556 5,380698 5,396840
CAD 124 1 5,334097 5,350147 5,366197
CZK 203 1 0,274864 0,275691 0,276518
DKK 208 1 0,998501 1,001506 1,004511
HUF 348 100 2,409383 2,416633 2,423883
JPY 392 100 6,175622 6,194205 6,212788
NOK 578 1 0,837776 0,840297 0,842818
SEK 752 1 0,783997 0,786356 0,788715
CHF 756 1 6,972159 6,993138 7,014117
GBP 826 1 8,715198 8,741422 8,767646
USD 840 1 6,987913 7,008940 7,029967
EUR 978 1 7,421862 7,444195 7,466528
PLN 985 1 1,716752 1,721918 1,727084
=