KONFERENCIJA 'NOVI MODEL RASTA'

Kosor zaboravila knjigu u kojoj piše što je napravila

22.11.2010 u 12:39

Bionic
Reading

Hrvatska ima još samo, prema optimističnom scenariju, šest mjeseci da se trgne i da uhvati vlak poleta kojim su krenule ostale periferne zemlje EU-a, upozorava Ivo Bićanić, profesor sa zagrebačkom Ekonomskog fakulteta

U svom izlaganju u sklopu konferencije 'Novi model rasta hrvatskog gospodarstva', koja je u ponedjeljak u hotelu Sheratonu okupila kremu poduzetnika i ekonomista, Bićanić je jasno poručio da Hrvatska ne može gubiti vrijeme na dugoročne i srednjoročne ciljeve, već se treba okrenuti onome što se može napraviti u nekoliko mjeseci.

Nismo uspjeli provesti niti jednu reformu

'Od 50-ih godina prošlog stoljeća pokušali smo provesti nekoliko velikih reformi i nijedna nije uspjela. Dosadašnji rad političara ne ulijeva nam nadu. Danas ponovno pričaju iste priče, ali ne vidim razloge zbog čega bi ova put uspjeli', istaknuo je Bićanić.

Hrvatskoj, smatra on, treba šok terapija i samo treba izabrati koju ćemo šokantnu mjeru provesti.

'Imamo šok javne uprave. Na primjer, da svim javnim službenicima kažemo da imaju samo šest mjeseci da nauče raditi na računalu. Ili, šok koji bi izazvao guverner Rohatinski kad bi poručio da HNB više neće braniti tečaj', naveo je Bićanić.

Hrvatska mora raskrstiti s nekim mitovima, nastavio je, kao što su mit da smo društvo znanja, a većina radnika nam je neobrazovana, ili da će državna ulaganja ubrzati gospodarski rast.

Državna ulaganja nas vode u propast

Ekonomske simulacije pokazuju da, na primjer, državno investiranje u ceste dugoročno negativno utječe na stope rasta. 'To nije put u budućnost!' istaknuo je Bićanić. Zanimljivo je što je Vlada baš jučer najavila da će iduće godine na ceste potrošiti četiri milijarde kuna

Bićanićevo izlaganje podržao je i ekonomist Velimir Šonje koji je još snažnije naglasio da nas državno ulaganje u velike infrastrukturne projekte, što je inače jedna od mantri HDZ-ovske vlade već dugi niz godina, vodi u propast.

'Kod nas vlada investicijska fascinacija. Ali to nas na duge staze vodi do rasta od nula posto ili čak rasta s negativnim predznakom', rekao je Šonje.

Prema stabilnom i održivom gospodarskom rastu, naglasio je, vode jedino privatna ulaganja. Kako bi se privuklo poduzetnike da pokrenu investicijski ciklus, Šonje predlaže nastavak privatizacije, burzovnu integraciju, mirovinsku reformu, reformu upravljanja državnim tvrtkama…

Kosor zaboravila knjigu u kojoj piše sve što je napravila

Nažalost, izlaganje naša dva eminentna ekonomska stručnjaka nije čula premijerka Jadranka Kosor jer je sa svojom ministarskom svitom napustila konferenciju nakon što ju je otvorila.

U svom govoru premijerka se još jednom dotaknula svojih omiljenih tema - da nitko ne smije biti otok i da mnogi s figom u džepu podržavaju njezin plan gospodarskog oporavka. Požalila se da mediji zanemaruju sva dosadašnja postignuća Vlade poput smanjenja parafiskalnih nameta.

'Žao mi je što nisam ponijela podeblju knjigu koja pokazuje sve što smo proveli iz Programa gospodarskog oporavka, a što se zaboravlja', rekla je premijerka.

Na kraju, premijerka je spomenula Vladin program investicija težak 14 milijardi eura, pohvalivši se da baš sad u svom fasciklu ima dvije velike ponude iz energetskog sektora koje će, ako se ostvare, snažno pogurati gospodarski rast.