MRAČNE PROGNOZE

U četvrtom kvartalu opet pad BDP-a

22.11.2010 u 09:34

Bionic
Reading

Većina makroekonomista smatra da je, zahvaljujući rastu izvoza i jačanju potrošnje tijekom turističke sezone, hrvatsko gospodarstvo u trećem tromjesečju izašlo iz recesije, no većina ih očekuje i novi pad bruto domaćeg proizvoda u četvrtom kvartalu

Državni zavod za statistiku objavit će krajem ovoga mjeseca prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu.

Od šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih četvoro procjenjuje da je u trećem tromjesečju BDP porastao između 0,3 i 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok dvoje očekuje daljnji pad od 0,7, odnosno 0,8 posto. U prosjeku, očekuje se rast BDP-a od 0,4 posto.

To bi značilo da je, nakon šest kvartala poniranja, domaće gospodarstvo izašlo iz dosad najduže recesije, ako se izlazak iz recesije definira prvom pozitivnom stopom rasta BDP-a.

Procjene za treći kvartal vrlo su složene, kažu makroekonomisti jer rast izvoza i potrošnje djeluju pozitivno na BDP, dok s druge strane slabost investicija vuče gospodarstvo prema dolje

'U trećem je tromjesečju na godišnjoj razini promet u trgovini na malo porastao 1,7 posto, potaknut dijelom sezonskim rastom zapošljavanja i dobrom turističkom sezonom. To bi, zajedno sa stagnacijom industrijske proizvodnje, znatno većim rastom robnog izvoza naspram uvoza i pozitivnim očekivanjima od izvoza usluga tijekom turističke sezone, trebalo potaknuti prve pozitivne stope rasta BDP-a. S druge strane, očekujemo nastavak razmjerno velikog pada i privatnih i državnih investicija, na što upućuje nastavak pada građevinske aktivnosti, te pad državne potrošnje. Rast gospodarstva je, dakle, više utemeljen na sezonskim faktorima te učinku baznog razdoblja', navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Svi se makroekonomisti slažu da je, zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni, rast prometa u trgovini na malo u razdoblju od srpnja do rujna vrlo pozitivno utjecao na BDP.

I dok se očekuje da će podaci za treći kvartal pokazati da smo izašli recesije, moguće je da će u četvrtom tromjesečju BDP ponovno pasti.

Od šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih četvoro procjenjuje da će u posljednjem ovogodišnjem kvartalu BDP pasti između 0,5 i 1,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok dvoje očekuje rast za 0,3, odnosno jedan posto. U prosjeku, očekuje se pad BDP-a od 0,6 posto.