PRIVATIZACIJA ŠKVEROVA

Tri ponude za Kraljevicu

18.11.2010 u 15:41

Bionic
Reading

U Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) pristigle su tri ponude i jedno pismo namjere za privatizaciju Brodogradilišta Kraljevica - ponude su poslale zagrebačke tvrtke Adria-Mar Brodogradnja i Jadranska ulaganja te tvrtka Shipyard Bomex 4M iz Srbije, a pismo namjere dostavila je nizozemska Damen Shipyard Group

Rok za predaju ponuda za kupnju 99,54 posto dionica Brodogradilišta Kraljevica istekao je danas u 14 sati, a ponude su nakon toga otvorene u HFP-u.

Ponudbenu dokumentaciju otkupila je i zagrebačka Montmontaža, ali ona nije dala ponudu.

HFP-ovo Povjerenstvo za otvaranje ponuda utvrdilo je da su sve tri ponude valjane, no na otvaranju nije iznosilo nikakve pojedinosti iz samih ponuda.

Stručne službe HFP-a analizirat će ponude i dostaviti ih Vladinom povjerenstvu na mišljenje, a nakon mišljenja tog povjerenstva ponude će biti proslijeđene Ministarstvu gospodarstva.

Član Upravnog odbora HFP-a Ozren Matijašević (HUS) kazao je da je sindikatima prihvatljiva svaka ponuda u kojoj se dokaže da je ponuditelj u stanju ispuniti sve uvjete natječaja, a to prije svega znači osigurati nastavak brodograđevne djelatnosti.

Matijašević smatra da tri ponude u trećem privatizacijskom krugu za Kraljevicu opravdavaju vladine napore u pregovorima s Bruxellesom kojima je treći krug uopće omogućen.

Ako privatizacija ne uspije sudbina radnika i brodogradilišta je neizvjesna, pa stoga treba učiniti sve kako bi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Europska komisija prihvatile planove restrukturiranja, rekao je Matijašević.

Interes u trećem krugu za Kraljevicu pokazuje da je brodogradnja neosporna vrijednost bez obzira na trenutne poslovne pokazatelje, kazao je.

Pomoćnik direktora Brodogradilišta Kraljevice za restrukturiranje Rastko Davila izjavio je kako se nada da će najstarije hrvatsko brodogradilište opstati. Sva tri ponuđača dolaze iz brodograđevne branše, kaže Davila, koji to ocjenjuje dobrim.

Treći natječaj za privatizaciju Brodogradilišta Kraljevica raspisan je prema odluci Vlade od 21. listopada.

Natječajem se prodaje objedinjeni državni portfelj od 893.150 dionica, ukupne nominalne vrijednosti 178,3 milijuna kuna, što čini 99,54 posto temeljnog kapitala Brodogradilišta Kraljevica.

Početna cijena za taj državni portfelj je jedan kuna, a natječajem se od potencijalnih ponuditelja tražilo zadovoljavanje nekoliko obveznih uvjeta, među kojima program restrukturiranja, koji treba obuhvatiti i doprinos ponuditelja od najmanje 40 posto u ukupnim troškovima restrukturiranja.