EKONOMISTI O PRORAČUNU

'Krajem 2011. udarit ćemo glavom o zid!'

15.11.2010 u 16:00

Bionic
Reading

Karavane prolaze, a ministar financija Ivan Šuker nastavlja po starome. Prijedlog proračuna za 2011. nije donio ništa radikalno novo u odnosu na ovogodišnji plan državnih financija ni u odnosu na onaj iz 2009. godine. Ekonomski stručnjaci već sad procjenjuju da nam ne gine rebalans negdje u lipnju iduće godine

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić ne vidi na čemu Šuker temelji optimistična predviđanja da će 2011. donijeti državnom budžetu čak 2,5 milijardi kuna više od PDV-a, trošarina i doprinosa nego ova godina. Bez tih novaca prihodovna strana Šukerova proračuna pada u vodu.

Kuštrak priziva MMF?

'Prijedlog proračuna je pokušaj održavanja statusa quo, očito je da će se rješenja za izlazak iz krize tražiti drugdje', smatra Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak. (Hina)

'Glavni izvori za veće prihode od PDV-a i doprinosa su dohodak građana te uvoz. U 2011. dohodak sigurno neće rasti, a mogao bi se čak smanjiti, dok će uvoz ostati na istoj razini. Tako da nećemo izbjeći već viđeni scenarij rebalansa proračuna u lipnju ili rujnu', kaže Jurčić.

Nastavak već viđene gospodarske politike kojoj je cilj da se zadrži deficit države, a izbjegne deficit glasova građana, dovest će nas u velike probleme, predviđa Jurčić, već krajem iduće godine.

'Bez radikalnih reformi i promjene politike Hrvatska će tad udariti glavom o zid. 2011. je izborna godina i bojim se da je to gotova stvar', smatra Jurčić.

Da je proračun za iduću godinu na klimavim nogama, smatra i glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić. Vlada veliki dio ušteda bazira na zadržavanju postojeće razine troškova mirovinskog sustava, što je za Šantića vrlo upitno.

'Očekuje nas restrukturiranje domaće industrije i s time će sigurno rasti broj umirovljenika. Naša predviđanja su da će i zbog rasta nezaposlenosti doći do pada prihoda od doprinosa. Uglavnom, imamo drukčije prognoze od Vladinih', kaže Šantić.

Prema njegovoj računici, Hrvatska ne može računati na rast zaposlenosti sve dok ne dostigne godišnji rast BDP-a veći od četiri posto. Sve ispod toga ne donosi dinamizaciju gospodarskih kretanja. Vlada za iduću godinu planira rast od 1,5 posto.