JOSIPOVIĆ U BRODOSPLITU

Škverani najavili još jedan veliki prosvjed

15.11.2010 u 14:58

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik, Ivo Josipović, nakon sastanka s Upravom Brodosplita položio je vijenac palim škverskim braniteljime, te razgovarao i s radnicima brodogradilišta koji su ga upoznali sa svojim strahovima i problemima. Malo toga im je predsjednik mogao kazati, osim još jednom obećati da se nada kako će sve biti uredu nakon što završi privatizacija

'Spasite štogod ako se može. Mi smo najsritniji kad radimo, nama triba samo rad i ništa više. Ja, moj otac i sin imamo 90 godina radnog staža u škveru, bilo bi mi žao da se to izgubi', kazao je predsjedniku brusač Mate Radanović, piše DalamcijaNews

Josipović mu je odgovorio da se najprije treba završiti proces privatizacije, a da je nakon toga sve na radnicima škvera.

'Sve je na vama. Morate shvatiti da morate napraviti dobar proizvod', poručio je Josipović radnicima.

'Imamo mi povjerenja u sebe, ali nemamo u Vladu. Obećavali su nama i drugi, ja više nikome ne virujem. Najbolje bi bilo da 51 posto škvera ostane u vlasništvu države, a da ostatak ide u privatizaciju. Vidimo šta se dogodilo s firmama koje su privatizirane poput Željezare', kazao je Radanović.

Sindikati su, pak, zbog nedostatka posla za idući tjedan najavili još jedan veliki prosvjed

'Nešto posla još imamo, dva broda su na navozima, ali uskoro ostajemo bez posla. Predsjednik je tu, ali znamo da on ne može baš puno napraviti.

Pitanje je samo kada će i kako biti završena privatizacija. Premijerki ćemo već danas poslati pismo upozorenja da ćemo organizirati prosvjedni skup i to vjerojatno kroz idući tjedan. TražIt ćemo naše ustavno pravo na rad, jednostavno ne možemo čekati da Europska komisija odluči o našoj sudbini', kazao je Joško Franić, predstavnik sindikata metalaca u Brodosplitu.

Srđan Kovač, predsjednik Uprave splitskog škvera kazao je da su predsjednika upoznali s trenutnom poslovnom situacijom i procesom privatizacije. U opremanju brodova imaju posla do kraja svibnja, a u čeliku su već ostali bez posla. Neki su radnici preraspoređeni, ali je izvjesno da će do kraja godine 500 radnika ostati bez posla. No, predsjednik Josipović je optimističan.

'Podaci koje sam dobio tijekom svog obilaska pokazuju da bi ovo brodogradilište nakon privatizacije moglo uspjeti. Odluka o restrukturiranju je iz 2002. i dosta se s tim kasnilo, a i s premijerkom sam dosta razgovarao o stanju u brodogradilištima. Nakon privatizacije sve ovisi o škveru, no nakon posjeta vidio sam da ovi ljudi mogu, hoće i znaju raditi', kazao je Josipović.