TRAŽI ZEMLJU I POTPORE

Brlošić: Seljacima ne treba sindikat

12.11.2010 u 15:56

Bionic
Reading

Seljačke udruge danas su iz Đakova od Ministarstva poljoprivrede zatražile isplatu preostalih potpora kapitalnim ulaganjima, isplatu odšteta za elementarne nepogode i pravo prvokupa državnog poljoprivrednog zemljišta za višegodišnje posjednike

Predstavnici Koordinacije seljačkih udruga iz osam kontinentalnih županija na sastanku u Đakovu istakli su da Ministarstvo poljoprivrede seljacima duguje oko milijardu kuna samo za kapitalna ulaganja.

'Prošla je puna godina dana od kada nemamo prava na nova kapitalna ulaganja, a nije nam isplaćen dug za odobrena sredstva. Ljudi su u investicije ušli računajući na te potpore i zato inzistiramo da nam država to isplati što prije', poručio je Mate Brlošić, predsjednik udruge Brazda.

Brlošić kaže da veliki problem predstavlja što se kod otkupa državnog poljoprivrednog zemljišta ne priznaje pravo prvokupa seljacima, koji su niz godina posjednici te zemlje. Prioritet pri kupnji, smatraju seljaci, trebali bi imati oni koji su u posjedu zemlje najmanje pet godina.

Na sastanku su se usprotivili osnivanju Sindikata seljaka koje je najavio dio seljačkih aktivista. Sindikat hrvatskih seljaka nedavno su osnovali Tomo Pokrovac, Josip Zmaić i Vinko Pipić, a Brlošić im je danas poručio da tako nešto seljacima ne treba.

'Mi nismo radnici u poduzeću kod nekog poslodavca, mi smo seljaci, sami sebi radnici i poslodavci i ne trebamo sindikat. To je manja grupa bivših članova udruga i Hrvatskog seljačkog saveza. Smatramo da je za seljake puno bolja organiziranost preko udruga, Koordinacije udruga i Hrvatske poljoprivredne komore', ocijenio je Brlošić.

Razlaz je nastao kao posljedica neujednačenih pregovora s Ministarstvom poljoprivrede. Kao bivši članovi, iz Koordinacije su istupili Pokrovac, Pipić i Zmaić, a ostali su Brlošić i Dragu Dukić. Pokrovac kaže da je raspadu prethodilo dvostruko dogovaranje – jedno među vođama seljaka, a drugo u Ministarstvu. Trojka u Sindikatu najavila je da će upravo oni okupiti sve seljačke udruge i da očekuju da im se priklone i Brlošić i Dukić.