SLATKIŠ U PORTFELJU

Nadanove dionice rastu, dobit Kraša pada

12.11.2010 u 12:36

Bionic
Reading

Direktor Kraša Nadan Vidošević ovoga je tjedna podebljao svoj vlasnički udio u toj kompaniji s nove 384 dionice, koje su vrijedne 160.000 kuna, tako da sada posjeduje ukupno 15.797 komada dionica vrijednih 6,6 milijuna kuna

Nadan Vidošević ovaj, zadnji u nizu paketa dionica, dobio je putem menadžerskih opcija, zato što kao predsjednik uprave ima pravo na udjel u prošlogodišnjoj dobiti. Uz njega su dionice dodijeljene i drugim članovima uprave i nadzornog odbora, nakon čega oni drže oko pet posto Kraša. Nagradne dionice menadžera i nadzornika vrijede oko 1,2 milijuna kuna i dobili su ih na osnovi prošlogodišnje dobiti od skoro 40 milijuna kuna, koja je bila gotovo dvostruko veća nego godinu ranije.

Iako Vidoševiću u ovom krugu nije dodijeljeno najviše dionica, duplo veći paket dionica - 822 dionice vrijedne 345.000 kuna dobila je prokuristica Marica Vidaković, šef uprave i dalje ostaje najveći pojedinačni mali dioničar Kraša. Domaćeg proizvođača slatkiša vlasnički kontrolira uprava i mali dioničari-radnici. Donedavno je Vidošević bio peti po veličini dioničar Kraša, da bi njegovu poziciju ovoga ljeta preuzela Mesna industrija braće Pivac, koja je ovogodišnji dobitnik nagrade splitskog HGK Zlatne kune za najbolju veliku tvrtku.

No nagradne dionice menadžmentu stižu nakon loših devetomjesečnih rezultata, dobit Kraša u prva tri kvartala ove godine pala je čak za trećinu u odnosu na prošlogodišnje razdoblje i iznosila je samo 12,6 milijuna kuna. Iz uprave to opravdavaju rastom cijena sirovina u konditorskoj industriji, kakaovca i šećera, kao i negativnim tečajnim razlikama u Srbiji. Ipak, primjetno je to da su prihodi Kraša u ovoj godini pali, zaustavljen je pozitivan trend rasta izvoza, a na domaćem tržištu konkurencija uzima sve više tržišta, pa im prihodi padaju.