MINISTAR ĐURO POPIJAČ

'Radije imamo smeće nego terene za golf'

12.11.2010 u 12:17

Bionic
Reading

Došli smo do točke kada odgađanja restrukturiranja brodogradilišta neće biti. Europska komisija i hrvatska Agencija za zaštitu natjecanja analiziraju planove restrukturiranja Brodosplita, Brodotrogira i 3. maja te će u najbržem mogućem roku donijeti stav, kazao je Đuro Popijač, ministar gospodarstva na savjetovanju ekonomista u Opatiji, piše Večernji list

Očekuje se i dolazak europskih konzultanata koji će raditi na doradi programa zajedno sa investitorima, kazao je Popijač. Ministar nije želio komentirati mogućnosti stečaja, ali kazao je da brodogradilišta godišnje stvaraju jednu milijardu kuna gubitaka.

Trošak je plaća zaposlenih 900 milijuna kuna. Dosadašnje obaveze brodogradilišta iznose 8,96 milijardi kuna, a ministar kaže da u proračunu za 2011. brodogradilišta neće dobiti ni kune potpore jer je od 2006. takva vrsta pomoći brodogradnji nelegalna. Osim o brodogradilištima zatvaranje poglavlja ovisi i o rješenju problema splitske željezare te Zakona o HRT-u.

Popijač je opširno govorio i o poduzetničkoj klimi, zbog koje mnogi projekti stoje.

'Nacija se mora opredijeliti hoće li razvoj ili neće. Sve nam treba, svašta bismo investirali, ali kad krene realizacija projekta u stanju smo ga srušiti', kazao je Popijač, piše Večernji list. Na jedan teren za golf koji se gradi ustanu čak 33 udruge koje se bore protiv njega, kaže ministar.

'Radije imamo smeće nego terene za golf', ističe.

Najsramotnija je investicijska priča koja se dogodila Rockwool. Prvo smo ih molili da dođu, a kad su došli, sve smo učinili da im onemogućimo rad', rekao je Popijač. Otkrio je da će država financirati 300 metara cesta, uložiti oko 2,5 milijuna kuna, kako bi tvornica dobila uporabnu dozvolu.

Hrvatska bi mogla zaposliti kompletnu građevinsku operativu na realizaciji 30 investicijskih projekata teških 13,4 milijarde kuna koje pokreće država. To su ulaganja u energetiku, turizam, vodno gospodarstvo i prometnu infrastrukturu.