KRIZNI MENADŽER ŠELEBAJ NA MUKAMA

Ex-Fima grupa duguje desetke milijuna kuna poreza

12.11.2010 u 07:41

Bionic
Reading

Mali dioničari Validusa otkrivaju nam desetke milijuna kuna poreznog duga tvrtki-sljednica Fima grupe Milana Horvata i njegovih partnera. Vladimir Šelebaj, predsjednik uprave Validusa i Plurisa, kazao je za tportal da je za dug kriva stara uprava i da se žalio na porezno rješenje

Mali dioničari Validusa neslužbenim su kanalima došli do informacije da je krajem listopada u poreznom nadzoru tvrtki ex-Fima grupe utvrđeno više desetaka milijuna kuna poreznog duga Validusa, Plurisa i ostalih Fiminih tvrtki. Pretpostavljaju da je riječ o kriminalu i poreznoj utaji, no iz varaždinske Porezne uprave dobili smo samo potvrdu da su doista porezno istraživane tvrtke koje su nekad bile dio Fima grupe, poslovnog carstva Milana Horvata, jednog od aktera u aferi Spice.

Kako se raspadala Fima grupa

Nekad uspješna financijska kuća s ograncima diljem Europe, Fima grupa danas se najčešće spominje u aferi Spice. Troje partnera razišlo se uoči razotkrivanja malverzacija s Podravkinim dionicama, a u raspodjeli je Horvatu pripala brokerska kuća, Dubravku Žganecu Validus, a Ljiljani Weissbarth investicijsko savjetovanje i nekretnine. Kao tajnog ortaka u Fimi, mediji su spominjali Miroslava Kutlu.

'Točno je da je nedavno proveden nadzor nad pet tvrtki iz nekadašnje Fima grupe, među kojima je i Validus. O detaljima ne mogu govoriti, riječ je o uskočkom predmetu', kazao je za tportal pročelnik poreznog ureda u Varaždinu Željko Mekovec.

Prije Vladimira Šelebaja, na čelu uprave Validusa bila je Marina Bača, a šef Plurisa bio Dubravko Žganec. Šelebaj je angažiran kao krizni menadžer Validusa i Plurisa nakon što su se ove tvrtke našle u velikim financijskim problemima zbog gubitaka prouzročenih njihovim sudjelovanjem u financijskom aranžmanu spornih kredita u aferi Spice.

Šelebaj nije potvrdio glasine o 40 milijuna kuna duga, no priznaje da on postoji i kaže da je riječ o grijehu stare uprave:

'Porezna uprava provela je porezni nadzor nad poslovanjem za razdoblje od 2004. do 2009. godine te je po obavljenom nadzoru napravljen zapisnik kojim je utvrđen navodni porezni dug za taj period. Kako je tada Validusom upravljala stara uprava, mi smo se žalili na zaključke tog zapisnika i po završenom upravnom postupku ćemo se očitovati', kazao je za tportal Vladimir Šelebaj-Sellier, predsjednik uprave Validusa.