U ZADNJEM KVARTALU 2008. GODINE

Rekordni pad BDP-a eurozone

13.02.2009 u 14:12

Bionic
Reading

Gospodarstvo zemalja članica eurozone u posljednjem je tromjesečju 2008. zakoračilo još dublje u recesiju, zabilježivši rekordni 1,5-postotni pad aktivnosti u odnosu na tromjesečje ranije, koliko je zabilježeno i u čitavom EU, pokazale su u petak prve procjene europskog statističkog ureda Eurostata

To je treće uzastopno tromjesečje pada BDP-a za tadašnjih 15 članica eurozone, te više od 1,3-postotnog pada koji su prognozirali analitičari, priopćio je Eurostat.

Istodobno, u 27-članom EU pad BDP-a iznosio je također 1,5 posto, što je taj blok pogurnulo u recesiju, definiranu kao dva tromjesečja pada gospodarskih aktivnosti zaredom, nakon što je ranije izbjegao formalno proglašenje recesije zahvaljujući nultoj stopi rasta u drugome tromjesečju 2008.

Usporedbe radi, u trećem je tromjesečju lani zabilježen pad gospodarskih aktivnosti u eurozoni i EU27 od 0,2 posto, što ukazuje na brzinu i snagu ove recesije.

U čitavoj 2008., uključujući i razdoblje prije nego što se svijetu razotkrila čitava situacija s američkim drugorazrednim hipotekarnim kreditima i opasnom imovinom banaka, BDP je porastao za 0,7 posto u eurozoni, te 0,9 posto u 27-članoj Uniji.

Gospodarsko usporavanje koje je zahvatilo Europsku uniju najbolje ilustriraju ranije u petak objavljeni podaci o 27-postotnom godišnjem padu prodaje novih automobila u Europi u siječnju na najnižu razinu u 20 godina.