SAMODOL UPOZORIO

Troškovi mirovinskih fondova previsoki su

08.11.2010 u 18:56

Bionic
Reading

Na 4. međunarodnoj konferenciji fondovske industrije, koja je danas počela s dvodnevnim radom u Splitu, Borislav Škegro, savjetnik za gospodarstvo predsjednice Vlade, najavio je kako se mogu očekivati dobre vijesti za mirovinske fondove

'Vlada u ovim kompliciranim vremenima nastoji provesti program gospodarskog oporavka u kojem se važan dio odnosi na fondovsku industriju, odnosno mirovinske fondove i siguran sam da ćemo u budućnosti imati dobre vijesti u tom području', rekao je kratko Škegro koji je je na ovom skupu izaslanik premijerke Jadranke Kosor.

Predsjednik Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) Ante Samodol je istaknuo kako će se u Hrvatskoj morati izmijeniti Zakon o investicijskim fondovima jer, kako je rekao, imamo specifičnu regulativu u odnosu na Europsku uniju. U tom je kontekstu naglasio kako je nužno mijenjati 'sadašnji odnos prema rizicima, to jest prema jamstvima prinosa'.

'Ključno je pitanje jamstava, jer u Hrvatskoj kod investicijskih mirovinskih fondova praktički nema pokazatelja učinkovitosti kapitala', kazao je.

'Od 2002. do 2009. u drugi stup uplaćeno je 26,9 milijardi kuna, a troškovi iznose 2,2 milijarde kuna', iznio je podatak Samodol. Po tome je neto imovina obveznih mirovinskih fondova tek 132,9 milijuna kuna, što nameće pitanje troškova. 'Za stol treba što prije sjeti i to regulator, industrija i Vlada i stvari treba redefinirati, ali nikako ukinuti drugi stup', istaknuo je.

Samodol se usprotivio porezu na kapitalnu dobit i oporezivanju štednih novčanih depozita u fondovima. 'Tko god takne i pokuša oporezivati učinke na tržištu kapitala, taj će ionako lošu strukturu financijskog sektora dokrajčiti i imat ćemo dominantno bankocentričnu strukturu', kazao je Samodol.

Posebice je naglasio kako postoje tri zablude u vezi fondova kojih se treba osloboditi - da su fondovi uzroci krize i financijske nestabilnosti, da su oni sredstvo gospodarskog rasta i da su fondovi sredstva posebne namjene.

Predstavljajući projekt Analiza mirovinskog sustava Željko Ivanković, urednik časopisa Banka, upozorio je na to da bi u Hrvatskoj broj umirovljenika uskoro mogao biti veći od zaposlenih, a umirovljenici mlađi od zaposlenika. Napomenuo je kako se u zadnjih dvadesetak godina u Hrvatskoj broj umirovljenika povećao za 460.000 tisuća te da je rašireno prijevremeno umirovljenje.

Po njegovim riječima, zamisao je da se projektom Analiza mirovinskog sustava u Hrvatskoj društveno i ekonomski rehabilitira mirovinski sustav.

U idućih godinu dana vodit će se javna rasprava o reformi mirovinskog sustava u Hrvatskoj u kojoj će sudjelovati mirovinski fondovi, sindikati, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora, a planirano je da se taj projekt predstavi i hrvatskoj Vladi te političkim strankama, napomenuo je.

'Našlo bi se argumenata da je u posljednjih 20 ili 30 godina mirovinski fond zlouptrijebljen i opljačkan', rekao je Ivanković.

U diskusijama prvog dana skupa čula su se mišljenja kako je u Hrvatskoj prisutni trend ranijeg odlaska u mirovinu suprotan trendu u razvijenim zemljama gdje se radni staž produljava.