RAST OD 0,4 POSTO

U rujnu usporen oporavak maloprodaje

04.11.2010 u 10:19

Bionic
Reading

Prema preliminarnim statističkim podacima, promet u maloprodaji u rujnu je porastao na godišnjoj razini 0,4 posto realno, odnosno 1,6 posto nominalno. Promet u maloprodaji raste treći mjesec zaredom, ali je stopa rasta u rujnu bila znatno manja nego u kolovozu i srpnju

Analitičari Raiffeisen banke ističu da su povoljna kretanja u rujnu najvećim dijelom posljedica 'učinka baznog razdoblja' s obzirom da je u rujnu prošle godine promet u maloprodaji pao 12,8 posto.

Rastu maloprodaje zasigurno je pridonio i rast broja dolazaka i noćenja turista u rujnu od 4,8 posto, odnosno 2,8 posto. S druge strane, stopa rasta očekivano je niža nego u kolovozu prvenstveno zbog manjeg utjecaja turizma na cjelokupno gospodarstvo i s tim vezanog pada sezonskog zapošljavanja.

Usporavanje stope rasta trgovine na malo u rujnu pokazuje da je o oporavku maloprodaje još rano govoriti, smatraju analitičari RBA te zaključuju da će niska prošlogodišnja baza i dalje povoljno utjecati na kretanje maloprodaje.

Osim baznog učinka, povoljan utjecaj vjerojatno će doći i od ukidanja više stope takozvanog kriznog poreza, čime će se rasteretiti skupine viših dohodaka s većim kapacitetom za potrošnju. Međutim, s obzirom da će navedeno olakšanje dohodaka građani osjetiti tek u prosincu, pozitivan utjecaj će biti ograničen na sam kraj godine te će više pridonositi pozitivnim kretanjima u prvoj polovini 2011. godine.

Na godišnjoj razini analitičari RBA prognoziraju pad maloprodaje od oko 3 posto, a oporavak uz blage stope rasta očekuju u sljedećoj godini.