NENAPLAĆENA POTRAŽIVANJA

Vibrobeton ide u stečaj, 180 radnika na burzu

Bionic
Reading

Uprava Vibrobeton Inženjeringa jučer je podnijela prijavu za stečaj, a 180 radnika tvrtke će na burzu

'Račun tvrtke više od dva mjeseca je u blokadi, a duže od tri mjeseca nismo isplatili plaće. U recesiji smo sa 400 radnika spali na 250', kazao je za Poslovni dnevnik Davor Kuterovac, predsjednik Upravnog odbora i većinski vlasnik vinkovačkog Vibrobeton Holdinga.

Kako nedavni pokušaj skidanja rukohvata na kolodvoru u Đeletovcima radi "požurivanja" talijanskog Salcefa da plati dug od 16,5 milijuna kuna za posao koji su, kaže, odradili još prošle godine nije urodio plodom, Kuterovac kaže da će spasti na 50 do 70 radnika te dodaje kako ukupno potražuju 45 milijuna kuna.

Vibrobeton je bio kooperant talijanskom Salcefu koji je uz talijanski Bombardier bio glavni izvođač radova na rekonstrukciji pruge Vinkovci - granica sa Srbijom. Projekt vrijedan 440 milijuna kuna financiran je sa 38 posto iz pretpristupnog fonda ISPA, dok je ostatak plaćen iz državnog proračuna. Ukupna vrijednost posla između Salcefa i Vibrobetona je oko 70 milijuna kuna, a sporna zadnja rata uključuje 9 milijuna kuna rezerviranog novca kod Salcefa i 7,5 milijuna kuna za naknadne radove.

'Za nositelja ovog posla mogla se natjecati tvrtka koja je u posljednje tri godine imala tri željeznička projekta od 260 milijuna kuna. Od Drugoga svjetskog rata sve tvrtke zajedno s područja bivše države ne bi mogle zadovoljiti taj uvjet. Ispada da nitko u Hrvatskoj ne zna ugraditi prag i šinu, a mi imamo 4000 kilometara pruga koje gradimo još od vremena Austro-Ugarske', tvrdi Kuterovac. Prema njegovim riječima, posao je vodilo Ministarstvo financija, a HŽ-ove tvrtke nisu smjele biti ni kooperanti. 'Sve hrvatske tvrtke bile su automatski eliminirane, pa tako i HŽ-ova tvrtka Remont i održavanje pruga, koja zapošljava 500 radnika, a koja je sad pred stečajem'. Od ukupnog posla oko 230 milijuna kuna bili su građevinski, a ostatak električni radovi. Kuterovac procjenjuje da će Salcef, Bobmardier i nadzorna tvrtka TYPSA iz Španjolske zajedno iznijeti oko 70 milijuna kuna dobiti. 'Ako prihvatimo da nam EU od posla vrijednog 440 milijuna kuna sufinancira 194 milijuna, a zatim od toga odnese 70 milijuna dobiti, isplati li nam se to ako još k tome izgubimo 680 radnih mjesta', pita Kuterovac.

Zbog nemogućnosti naplate potraživanja od Salcefa Kuterovac kaže da je poslao pismo agenciji SAFU koja je nadređena Salcefu, no oni su pismo proslijedili MUP-u pa je Kuterovac završio na obavijesnom razgovoru u policiji jer je pismo shvaćeno kao prijetnja. 'Zašto nitko ne obavi razgovor s dužnicima', pita Kuterovac i zaključuje: 'Ako se uskoro nešto ne riješi, nećemo birati sredstva kojima ćemo doći do svoga zarađenog novca.'