SJEDNICA VLADE

Osiguranici u drugom stupu izgubili 3 milijarde kuna

12.02.2009 u 15:05

Bionic
Reading

Nakon što u javnosti ne prestaju rasprave o tome, premijer Sanader demantirao je navode po kojima se Vlada odlučila na uvođenje mogućnosti dobrovoljnog napuštanja drugog mirovinskog stupa zbog popunjavanja budžeta

'Nitko nije predložio ukidanje drugog mirovinskog stupa, već mogućnost da svi dragovoljno odluče hoće li se za mirovinu odlučiti isključivo izdvajanjem u prvom stupu ili u oba', izjavio je Sanader, a prenosi Večernji list.

Šuker je istaknuo kako je od 2002., kada je uveden sustav drugog mirovinskog stupa, uplaćeno ukupno 22,18 milijardi kuna u obvezne mirovinske fondove. Zadnjeg dana 2008. imovina obveznih mirovinskih fondova iznosila je 22,6 milijardi kuna, čime je kamatna stopa na uložena sredstva iznosila tek 0,25 posto godišnje.

Šuker kaže da nas je do sada mirovinska reforma koštala minimalno 2,6 milijardi kuna. Troškovi održavanja mirovinskih fondova iznosili su preko 850 milijuna kuna, iz proračuna se za potrebe REGOS-a izdvojilo ukupno osamsto milijuna kuna te još milijardu kuna troškova na financiranje kamata za državne obveznice.

Većina imovine fondova – 73 posto – danas je uložena u državne obveznice, a tek mali dio i u ostale vrijednosne papire, pojasnio je Šuker pobijajući prozivke kako su svojim izjavama o preispitivanju postojećeg mirovinskog sustava gurnuli danas domaću burzu u minus.

Izneseno je kako su osiguranici zbog posljedica krize izgubili na svojoj štednji u drugom stupu tri milijarde kuna,  što se ne bi dogodilo da su u sustavu prvog mirovinskog stupa. 'Bez obzira na financijsku krizu, država ne bi izgubila 3 milijarde kuna', rekao je ministar Šuker.

No tek kada se naprave konkretne procjene, za razliku od danas iznesenih grubih, moći će se govoriti i o točnim prednostima i nedostacima prema kojima bi se osiguranici odlučivali hoće li nastaviti štedjeti za mirovinu po postojećem sustavu dvaju stupova ili pak samo u prvom za koji sredstva jamči država.