LOŠI REZULTATI

Gubitak Croatia Arlinesa preko 100 mil. kuna

02.11.2010 u 12:46

Bionic
Reading

Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci ove godine poslovao s neto gubitkom od 109,4 milijuna kuna, što je 16 posto veći gubitak nego u istom razdoblju lani kada je iznosio 94,2 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvještaja Croatia Airlinesa koji je objavljen na Zagrebačkoj burzi

U prvih devet mjeseci prihodi od poslovanja Croatia Airlinesa iznosili su nešto više od 1,05 milijardi kuna, dok su troškovi poslovanja iznosili 1,14 milijarde kuna, pa je operativni gubitak iznosio 92,56 milijuna kuna. Uključivanjem financijskih troškova (troškova financiranja flote i troškova/prihoda promjene tečaja) krajnji gubitak je 109,4 milijuna kuna, ističe se u izvješću.

Hrvatski je nacionalni zračni prijevoznik u prvih devet mjeseci ove godine prevezao 1,28 milijuna putnika, od čega 341.381 u domaćem redovitom prometu, 886.138 putnika u međunarodnom redovitom prometu i 51.326 u čarteru.

Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci prevezao 8 posto manje putnika nego u isto vrijeme lani, a taj se pad u izvještaju objašnjava globalnom krizom zrakoplovstva koje je dodatno bilo ugroženo "vulkanskom krizom" koja je pogodila Europu u travnju, a u Hrvatskoj i štrajkom kabinskog osoblja u srpnju.

Po podacima iz izvješća, Croatia Airlines je je zbog vulkanske krize imao oko 20 milijuna kuna štete, a procjenuje se da je dvodnevni štrajk kabinskog osoblja uzrokovao oko 6,2 milijuna kuna štete.

U teretnom prometu Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci, mjereno u tonama, prevezla 15 posto tereta manje.

Kako bi prebrodio teško razdoblje, Croatia Airlines racionalizira poslovanje smanjenjem upotrebe zrakoplova Airbus u korist manjih zrakoplova Q400 osobito u zimskim mjesecima, čime se ostvaruju značajne uštede goriva, aerodromskih usluga i navigacije, navodi se u izvješću.

U 2010. godini odustalo se i od investicija koje nisu izravno vezane uz osnovno poslovanje i letenje, održavanje i operiranje zrakoplova te razinu zajamčene sigurnosti, a od početka godine smanjeni su i troškovi primanja kroz smanjenje vrijednosti boda, kaže se u izvještaju.

Krajem rujna Croatia Airlines raspolagao je sa 13 zrakoplova: 7 zrakoplova Airbus, od čega je jedan u operativnom najmu, te 6 zrakoplova Q-400 u operativnom najmu, što ukupno predstavlja kapacitet od 1.470 sjedala. Sredinom ožujka unajmljeni zrakoplov Airbus CTM otpušten je iz flote, a u travnju je flota Croatia Airlines povećana za dva zrakoplova Q400.