AKTOR TRAŽI JOŠ DVA MJESECA

Istekao rok za jamstva za gradnju autoceste u Crnoj Gori

29.10.2010 u 22:55

Bionic
Reading

U petak je istekao rok u kojemu je grčko-izraelski konzorcij Aktor HCH trebao dostaviti crnogorskoj vladi bankovna jamstva za izgradnju autoceste kroz Crnu Goru, a umjesto jamstva Aktor je zatražio produljenje roka za još dva mjeseca

Šef vladinog pregovaračkog tima za izgradnju autocesta Zoran Radonjić izjavio je podgoričkom radiju Antena M da će vlada idućeg petka odlučiti hoće li grčko-izraelskom konzorciju produljiti rok za dostavljanje bankovnih jamstava.

'Izjasnit ćemo se, naravno, kako to procedura nalaže, na sjednici vijeća za autoceste, koje ćemo zbog obveza što ih imaju predsjednik vlade i resorni ministar, najvjerojatnije održati u idući petak. Bez jasnog mišljenja Europske investicijske banke i naših konzultanata naravno da nećemo donositi takvu odluku', kazao je Radonjić.

Po njegovu mišljenju, produljenje roka od dva mjeseca nije izvjesno.

'Moje mišljenje je da je taj rok predug, a hoće li ili neće uopće rok biti produljen ovisi i o argumentaciji Europske investicijske banke i mišljenja savjetnika koji bi trebali riješiti ova pitanja'.

Ukoliko grčko izraelski konzorcij ne dostavi predviđena jamstva, Radonjić predviđa da će crnogorska vlada po ubrzanoj proceduri odabrati neki od neki od mogućih modela koji će biti ponuđeni.

Crnogorski informacijski portal Analitika u četvrtak je objavio da kinesko-hrvatski konzorcij na čelu s bankom Exim, kineskim državnim građevinskim tvrtkama i hrvatskim Konstruktorom priprema novu ponudu za izgradnju ceste kroz Crnu Goru.

Financiranje izgradnje autoceste preuzela bi kineska banka Exim, tvrdi portal, koji prenosi izjave neimenovanih izvora iz Zagreba da bi posao imao podršku najužeg hrvatskog državnog vrha.

Poslu se ne bi protivila ni crnogorska vlada, tvrdi portal.

Sredinom ožujka u Podgorici je objavljeno da je hrvatski konzorcij Konstruktor-IGH-Tehnika izgubio tzv. posao stoljeća koji se odnosi na izgradnju autoceste Bar-Boljare. Hrvatski konzorcij nije prikupio bankovna jamstva za gotovo tri milijarde eura "težak" posao.

Nakon toga, crnogorska je vlada započela pregovore s Aktorom.