VLADA PREDALA OVLASTI

Cijene grijanja u rukama lokalnih vlasti!

29.10.2010 u 14:10

Bionic
Reading

Hrvatski sabor izmijenio je danas Zakon o energiji, pa će cijene toplinske energije, umjesto Vlade, ubuduće određivati predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave

Lokalna bi predstavnička tijela tako određivala visine tarifnih stavki u tarifnim sustavima za djelatnosti proizvodnje toplinske energije (s iznimkom za povlaštene kupce), opskrbe toplinskom energijom (s iznimkom za povlaštene kupce) i tarifni sustav za distribuciju toplinske energije.


Sabor je izmijenio i Zakon o pravosudnoj akademiji kojim se, među ostalim, sastav upravnog vijeća Akademije proširuje s dva člana iz reda zaposlenika.

Upravno vijeće utvrđivat će pravila za provođenje pismenog ispita za kandidate prijavljene za upis u Državnu školu za pravosudne dužnosnike. Postupak upisa kandidata za suce provodit će Državno sudbeno vijeće, a upise kandidata za zamjenike državnog odvjetnika Državnoodvjetničko vijeće.

Kao dio Vladinog Programa gospodarskog oporavka, kojim se predviđa i racionalizacija broja zavoda, agencija, fondova i drugih tijela s javnim ovlastima, Sabor je izmijenio zakone o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori te o zaštiti i spašavanju.

Prvim zakonskim izmjenama Hrvatska poljoprivredna komora preuzima poslove Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, koji time prestaje biti samostalna institucija.

Izmjenama Zakona o spašavanju, pak, prestaje s radom Regionalno središte za pružanje pomoći i uklanjanje posljedica katastrofa u Divuljama, a poslove i zaposlenike tog centra preuzima Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Zastupnici su potvrdili nekoliko međunarodnih ugovora i sporazuma te u drugo čitanje uputili prijedloge zakona o zakladi Hrvatska za djecu i zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava.

Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a 20. sjednicu nastavlja idući tjedan.